Gorak Uskrs u Kini

Crkva u Kini. Budućnost koju tek treba napisati

Izvor: pixabay.com
0

 

Sredinom ožujka, neposredno prije službenog posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Rimu, isusovac Antonio Spadaro, glavni urednik “La Civiltà Cattolica” i bliski savjetnik pape Franje, objavio je uz veliku pompu novu knjigu “Crkva u Kini. Budućnost koju tek treba napisati“ uz oduševljeni uvod državnog tajnika kardinala Pietra Parolina.

Međutim, kineski režim svoj sporazum sa Svetom Stolicom primjenjuje uz pomoć buldožera i uhićenja. Primjerice, 4. travnja je pod policijskom pratnjom do temelja srušena zgrada župe u Qianyangu, koja je na katu imala prostor za misu, a u prizemlju besplatnu kliniku za siromašne, koju su vodile redovnice. Župa Qianyang smještena je u veoma siromašnom području provincije Shaanxi i okuplja oko 2000 katolika, seljaka. Njihovo zdanje podignuto je darovima drugih zajednica u biskupiji. Sada ga više nema.

Krivica župnika i dvije tisuće vjernika ove “tajne” župe je ista kao i ona njihove biskupije Fengxiang, u Shaanxi, jedinoj biskupiji u cijeloj Kini u kojoj se nijedna krštena osoba, od biskupa do posljednjeg vjernika, još nije upisala u patriotsku katoličku udrugu, glavni instrument kojim režim podvrgava Crkvu sebi u ime svoje “neovisnosti” od Rima, koju je Benedikt XVI. nazvao “nepomirljivom” s katoličkom doktrinom.

Ali ne radi se ovdje samo o materijalnom uništenju ove i mnogih drugih zgrada Katoličke Crkve. Puno više zabrinjava sustavno gušenje velikog dijela Crkve koja nema službeno priznanje kineske vlasti, ali ne želi podleći ucjenjivanju i upisati se u takozvanu patriotsku udrugu ne bi li konačno bila prihvaćena i legalna.

Slučaj biskupije Mindong, u Fujanu, možda je najbolji primjer da shvatimo kako pekinške vlasti provode tajni sporazum potpisan sa Svetom Stolicom prošle godine.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=JGc75wwoces

Uskrs se približava, a pomoćni biskup u Mindongu, Vincent Guo Xijin, ozbiljno se suočava s mogućnošću obustave proslave Svete mise na Veliki četvrtak, te liturgije nadolazećeg svetog trodnevlja.

I prošle godine Guo je bio spriječen u proslavi uskrsnih obreda. Isto se desilo 2017., kada ga je – neposredno prije Velikog tjedna- policija uhitila, da bi se ponovno pojavio dvadeset dana kasnije.

Prethodne dvije godine kazna je bila izrečena zbog odbijanja suslavljenja Uskrsnih obreda s izopćenim vladinim biskupom Vincentom Zhan Siluom, kojeg je komunistički režim doveo u tu istu biskupiju.

Ali onda je 22. rujna 2018. godine došlo do dogovora između Svete Stolice i Kine o imenovanju biskupa, a Rim ne samo da nije opozvao Zhanovu izopćenje, nego mu je i službeno predao vodstvo biskupije, unatoč činjenici da u Mindongu postoji velika disproporcija između “tajne” Crkve kojoj Guo još uvijek pripada, sa 80.000 vjernika, 57 svećenika, 200 redovnica, 300 posvećenih laika, stotine katehista, te vladine Crkve nekadašnjeg izopćenog Žana, s nekoliko tisuća vjernika i desetak svećenika.

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=wyd49TXAGVA

Slučaj Mindong uopće nije izoliran slučaj. Pa čak ni najozbiljniji. Krajem ožujka, u biskupiji Xuanhua, u pokrajini Hebei, policija je uhitila i odvela na nepoznato mjesto biskupa Augustina Cui Taia. To je bilo samo jedno u nizu uhićenja kojim su godinama kažnjavali ovog “neslužbenog” biskupa, ovog puta izdao ga je jedan od njegovih svećenika, imenom Zhang Li, koji ga je prijavio vlastima i optužio ga za nepoštivanje novih odnosa s Vatikanom, koji, prema njegovim riječima, zahtijevaju da se “tajna Crkva” vrati u “službenu” Crkvu i podvrgne njezinim uvjetima.

Nažalost, iz Vatikanu nema nikakvih reakcije na ove strašne vijesti koje dolaze iz Kine nakon potpisivanje sporazuma.

Izvor: quovadiscroatia.com

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=Gyvww-o7aNE

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.