Hrvatska manjina u Republici Srbiji

Izvor: hr.wikipedia.org
0

 

Hrvati već stoljećima žive na području Srbije. Najvećim su dijelom naseljeni u njezinoj sjevernoj pokrajini Vojvodini, a ima ih i u Beogradu i središnjoj Srbiji.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Republici Srbiji živi 57.900 Hrvata, što je gotovo 13.000 Hrvata manje u odnosu na popis iz 2002. kada se 70.602 građana Srbije izjasnilo da su Hrvati.

Izvor: hr.wikipedia.org

Politički i pravni položaj nacionalnih manjina u Srbiji reguliran je Ustavom Republike Srbije iz 2006. Zakonom o pravima i slobodama nacionalnih manjina (donesen u Skupštini SRJ 26. veljače 2002. godine) hrvatskoj nacionalnoj zajednici je po prvi puta priznat status manjine.

Hrvatski jezik je u službenoj upotrebi u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine te u Općini Subotica.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini sa sjedištem u Subotici, osnovan je 1990. Na izborima održanima 2016. godine predsjednik stranke Tomislav Žigmanov je osvojio zastupnički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srbije (koalicija s Demokratskom strankom i još nekoliko drugih stranaka okupljenih oko DS).
Hrvatsko nacionalno vijeće je najviše zastupničko tijelo Hrvata u Republici Srbiji, izabrano radi ostvarivanja prava na manjinsku samoupravu. Ono predstavlja hrvatsku nacionalnu manjinu u području službene uporabe jezika, obrazovanja, informiranja i kulture, sudjeluje u procesu odlučivanja ili odlučuje o pitanjima iz tih područja te osniva ustanove iz ovih područja.  Predsjednica HNV-a je Jasna Vojnić.
Kao korak u izgradnji još čvršćih i intenzivnijih odnosa, potpisan je Sporazum o zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Srbiji i srpske manjine u Republici Hrvatskoj. Potpisivanjem navedenog Sporazuma osigurava se temelj za kvalitetno ostvarivanje manjinskih prava Hrvata u Republici Srbiji i Srba u Republici Hrvatskoj na temelju čega je ustrojen Međuvladin mješoviti odbor za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. 7. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora održana je u Beogradu i u Bačkom Monoštoru u siječnju 2018. godine.

Na temelju Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o osnivanju i imenovanju članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, čija je konstituirajuća sjednica održana u prosincu 2017. godine, a predstavnici hrvatske manjine iz Srbije u ovom 2. sazivu Savjeta su Darko Sarić Lukendić, Snježana Periškić i Krunoslav Đaković.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=sdnLt3he-as

U Republici Srbiji nastava hrvatskog jezika izvodi se od školske godine 2002./2003., a nastava u srednjim školama izvodi se od 2006./2007., i to u pet osnovnih škola (Subotica, Monoštor, Đurđin, Mala Bosna i Donji Tavankut), i tri srednje škole na području Grada Subotice. Nastavni predmet hrvatski  jezik u školama u Vojvodini uglavnom izvode nastavnici iz Republike Hrvatske, upućeni od Ministarstva znanosti i obrazovanja, te postojeći nastavnici u redovitim školama. U pojedinim školama u Vojvodini predaje se hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.

Izvor: hr.wikipedia.org

Predškolsko obrazovanje na hrvatskom jeziku izvodi se u četiri vrtića, u Subotici, Donjem Tavankutu,  Maloj Bosni, te u predškolskoj ustanovi „Naša radost“.

Od visokoškolskih ustanova jedino Teološko-katehetski institut, kao viša školska ustanova Subotičke biskupije u Subotici, izvodi nastavu i na hrvatskom jeziku.
Intenzivno se radi na osnivanju Katedre za hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Novinsko izdavačka ustanova „Hrvatska riječ” je prva profesionalna institucija Hrvata u Srbiji, koja izdaje istoimeni tjednik, a izdaje i knjige domaćih autora. Osim tjednika „Hrvatska riječ“, stranka DSHV izdaje „Glas ravnice“, a HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora izdaje tromjesečnik „Miroljub“.

Katolička crkva ima mjesečnik na hrvatskom jeziku „Zvonik“ i godišnjak „Subotička danica“.

Matica hrvatska u Subotici izdaje i časopis za kulturu i književnost „Klasje naših ravni“.

Postoji i mjesečnik  „Glasnik Pučke kasine 1878.“

Uredništvo na hrvatskom jeziku na Radio Subotici počelo je s radom 1998. godine, nažalost, zbog privatizacije je ugašeno.

Na RTV Vojvodina početkom ožujka 2011. godine formirana je televizijska redakcija na hrvatskom jeziku.

Program na hrvatskome jeziku koji se emitira na pojedinim radio postajama uglavnom se ostvaruje putem privatnih produkcijskih kuća, poput CRO info iz Subotice.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata je profesionalna ustanova, osnovana 2008. radi očuvanja, unapređenja i razvoja kulture hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini.

U Srbiji djeluje oko 40 hrvatskih udruga: HKC „Bunjevačko kolo” iz Subotice, HKC „Srijem” Srijemske Mitrovice, HKD „Matija Gubec” iz Tavankuta, HKPD „Vladimir Nazor” iz Sombora, HKPD „Jelačić“ iz Petrovaradina, Hrvatsko akademsko društvo „HAD” iz Subotice, KUD  „Bodrog” iz Bačkog Monoštora i druge.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=Vn7dNW1mjvg

Izvor: hr.wikipedia.org

Katolička crkva ima značajnu ulogu u životu vojvođanskih Hrvata. Pod njezinom ingerencijom djeluje biskupska klasična gimnazija „Paulinum“ i Teološko-katehetski institut. Radi na izdavanju knjiga, a u njezinom vlasništvu je i Radio Marija na kojem se emitiraju emisije na hrvatskom jeziku. Bavi se organiziranjem različitih kulturnih kampova za djecu i mlade na kojima se, uz vjeru, promovira i jača hrvatski nacionalni identitet.

 

Izvor: https://hrvatiizvanrh.gov.hr/

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=zC9iYPlSDk0

Preporučamo detaljnije na: 

http://www.zg-nadbiskupija.hr/dokumenti/fotogalerije?gal=28798

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.