Isus u “Kafarnaumu ljudskog srca” i danas ozdravlja i oslobađa!

Foto: pixabay.com
0

Kafarnaum „Isusov grad“. Glavno ribarsko mjesto u kojem je pozvao učenike Ivana, Šimuna, Jakova, Petra. Mjesto Isusovog najduljeg boravišta za vrijeme javnog djelovanja u kojem se nalazila kuća apostola Petra, danas bazilika svetog Petra u kojoj se nalaze reljefi ozdravljenja opsjednutog čovjeka kojega je Isus ozdravio.

Dragi čitatelji! Evanđelist Marko u današnjem odlomku svetog Evanđelja donosi nam naučavanje Isusa u sinagogi u Kafarnaumu. Sinagoga – sveto mjesto molitve, gdje su pobožni židovi odlazili svake subote slušati Božju Riječ zapisanu u Tori, Talmudu, Petoknjižju ili predaji nastojeći živjeti po njoj. Isus naučavajući nastupa drugačije od svojih suvremenika, pismoznanaca. To osjećaju svi njegovi slušatelji. Naviješta življenu Riječ koju izgovara poput proroka što i jest, ali više od proroka Sin Božji, životno, uvjerljivo, radosno prihvaćajući, pobuđujući želju u slušateljima da uistinu čuju, razumiju, zavole Riječ i žive po njoj.

Isus uči kao onaj koji ima vlast s puno pažnje i ljubavi. To je pokazao u skorom događaju susreta u sinagogi s čovjekom opsjednutim nečistim duhom. Ostavlja u divljenju, čuđenju svoje suvremenike. Što će učiniti? Kako se postaviti? Zatim reakcija opsjednutoga iz kojeg govoraše nečisti duh i bojazni njihove da će ih uništiti. Rekli bismo naravno! Zato je došao Sin Čovječji da ozdravi bolesnog, opsjednutog. Opsjednuće jest bolest onoga vremena, ali i danas na moderniji, profinjeniji način, kroz medije, televiziju, internetske mreže i razne sumnjive web stranice koje žele ušutkati istinu, a laž ili privid ili zlo staviti na prvo mjesto današnjem modernom čovjeku.

U ono vrijeme kao i sada, treba nam Isus u našim srcima reći – dosta, umukni zlo, makni se od čovjeka da živi slobodno s mirom u srcu i radosnom služenju Bogu i čovjeku!

Foto: Kafarnaum, kuća sv. Petra, Berthold Werner – vlastito djelo postavljača, hr.wikipedia.org.

Bog se ne umara praštajući nam, ozdravljujući i oslobađajući nas!

Dragi prijatelji! Isus i danas čini čudesa u našim srcima. Često ljudi kažu da su zarobljeni u nekom svome svijetu koji paralelno žive. Ne čuju Glas pozivatelja na DOBRO, na zaokret dok ne padnu duboko u ponor očaja i ostanu sami. Tek tada se podižu oči srca i izgovaraju riječi nade – „Bože moj, očisti me, pomozi mojoj nemoći, spasi me!”

Naši najbliži tada u obitelji ili prijatelji nakon čudesnog zaokreta začude se kao i pismoznanci iz Isusova vremena – „Što li je ovo? Snažno ga potreslo i promijenilo da nije više isti kakvog ga poznajemo? Postao je bolji za sebe i druge koji su se brinuli za njegovo zdravlje, bližnje”.

Današnji evanđeoski ulomak potvrđuje nam da je uz Božju milost i snagu moguće izaći iz teškog stanja duha, živjeti slobodno u miru i radosti djece Božje, sa sobom i našim bližnjima!

Dragi čitatelji! Dobra Riječ – djelo koje je Isus učinio u Kafarnaumu pročulo se po svoj galilejskoj okolici svjedoči nam evanđelist Marko. Svjesni smo činjenice da se dobre riječi i djela daleko čuju, prepoznaju. Postavlja nam se pitanje – tko je danas pozvan činiti dobra djela koja nam Bog nudi u svakodnevnom životu? Prepoznajemo li mi sebe, svoju ulogu u tom Božjem planu koji ima za nas? Mi koji smo obdareni milostima i darovima sakramenata, koji smo znakovi primljenih milosti u društvu među ljudima s kojima živimo, susrećemo se i radimo?

Pozvani smo poput proroka iz Starog zavjeta govoriti istinu koju nam je Bog u srcu upisao i zapovjedio da je izrečemo, zapišemo, prenesemo. Tada ćemo moći poput psalmista Davida prignuti koljena pred Gospodinom, zahvaliti mu pjesmom, hvalospjevom, jer On je Bog naš, a mi narod njegov ljubljeni! Radujmo se zbog ozdravljanja koja i danas čini Gospodin u životu naših bližnjih, prijatelja, obitelji, poznanika ili nas samih. Birajmo DOBRO! Amen

Vlč. Stjepan

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.