JE LI INFLACIJA PLANSKI SMIŠLJENA? Cijene sirovine na burzama padaju, a u trgovinama obaraju rekorde

Kako je moguće da se npr. suncokretovim uljem na burzama trguje po cijenama kao i prije rata u Ukrajini, a u dućanima je 100% skuplje?

Izvor: pixabay.com
0

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u lipnju 12,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u lipnju su u odnosu na svibanj porasle 1,1 posto, dok su u odnosu na lipanj prošle godine skočile 12,1 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno je danas.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj je razini najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku zabilježen u skupini prijevoz, za 20,3 posto, te hrane i bezalkoholna pića, za 16,9 posto, objavljeno je.

Zanimljivo je da cijene u trgovinama rastu dok cijene sirovina na svjetskim burzama padaju:

 

Primjerice, cijene čelika i bakra su oko 25% niže nego prije godinu dana, a cijene novih stanova i kuća neprekidno rastu!

Nakon što je cijena suncokretovog ulja u ožujku eksplodirala, do danas se gotovo vratila na cijene prije rata u Ukrajini. A u trgovinama cijena istog proizvoda neprekinuto raste i sada je gotovo dvostruko veća nego početkom godine.

Ista je stvar i s piletinom, pšenicom  i drugim proizvodima, kojima se na svijetskim burzama trguje po cijenama kao i prije rata u Ukrajini.

Pa odakle onda inflacija, odnosno toliki rast cijena u trgovinama?

 

Izvor: paraf.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.