Je li napokon došlo vrijeme pravaštva?

Možda je ovo šta kanim napisat,kako se u žargonu kaže; Trčanje pred rudo. Može imat nekome i prizvuk zluradosti ali vrijeme je zapitat se; Šta se to događa sa pokretom i inicijativom nazvanom “Suverenisti”?!

Izvor: pixabay.com
0

 

Možda je ovo šta kanim napisat,kako se u žargonu kaže; Trčanje pred rudo. Može imat nekome i prizvuk zluradosti ali vrijeme je zapitat se; Šta se to događa sa pokretom i inicijativom nazvanom “Suverenisti”?!

Znakovita je tišina koja obično prethodi buri. Zapravo je trenutna situacija na tzv. desnom političkom spektru očekivana i najavljivana od dijela publike pa i moje malenkosti. Nikome od aktera u ovoj suverenističkoj priči o ujedinjenju ne želim pripisat neku zavjereničku priču o zlim namjerama i figama u džepovima, naprotiv, radi se o neupitnim domoljubima privrženim ideji suverenizma i interesima RH. Međutim, želim im pripisat deficit mudrosti sa elementima amaterizma, inertnosti, neozbiljnosti, svakako i kod pojedinaca veliku dozu egocentričnosti i samodostatnosti. Posebno u toj priči treba spomeniti isto tako neupitnog domoljuba koji je sebi priskrbio i ulogu svodnika, sudca i egzekutora.

Nakon euforije posljednjih mjeseci koja je, istina, rezultirala i uspjehom na EU izborima, ujedinjeno društvo nije dočekalo ni prvu jesenju kišu. Zapelo je na podršci predsjedničkom kandidatu u Zadru. Podržavaju se istovremeno dva kandidata!?? Zapravo su se Suverenisti uživili u ulogu glavnog promotora kandidata Škore i gotovo sebi priskrbili autorsko pravo na istog. Sada, kao uvrjeđene frajle sa zavišću gledaju kako MOSTovci mudro i pokvareno preko “njihovog” kandidata sebi podižu rejting.

Kako će ova suverenistička romansa završit može se već sada naslutit. Da budemo jasni. Svaki dogovor, kako među ljudima, tako i među svim subjektima, nemože se u današnje vrijeme temeljit na časnoj riječi ili na nečijoj želji ili hiru, ma koliko bila dobronamjerna i poštena. To je ona priča o paklu popločanom dobrim namjerama. I kako suverenistička ideja naglo gubi na zamahu, izašla je inicijativa HSPa u obliku prijedloga deklaracije zasnovane na načelima izvornog pravaštva utemeljitelja Starčevića. Bačena je rukavica u lice svim istinskim domoljubima i nitko je neće moć argumentirano odbacit.

NHR, pod vodstvom Brune Esih će svakako prihvatit spomenutu deklaraciju jer je to stranka nastala na temeljima i načelima pravaštva apsolutno i bez ostatka, pročišćena od remetilačkih pojedinaca i izašla neokaljana blatom neprincipijelnog ujedinjavanja.

Dakle, cijenim da je došlo napokon vrijeme da se nakon lutanja kroz maglu povjesnim bespućima okupimo oko izvornih vrijednota i načela izvornog pravaštva sažetog u spomenutoj deklaraciji. Ona apsolutno može i treba bit podložna i dobrim prijedlozima i doradama ili dopunama zainteresiranih. Međutim takve inicijative svakako nebi trebale dolazit od pojedinaca, u prošlosti, pa i u sadašnje vrijeme, dokazanih rušitelja pravaštva i pravaških stranaka. Konačni dogovor bi se formalizirao i bio obvezujući za sve ptpisnike.

Konačno, to bi bio i taj, do sada nedosanjani temelj zajedništva i nada da će se na predstojećim parlamentarnim izborima, točak povjesti početi okretati u korist hrvata i hrvatske države.

 

 Autor: Nenad Pilić

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.