Kraj HNS – a kao političke opcije

Izvor: pixabay.com
0

 

Nikoga nije previše iznenadila vijest da Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati (HNS) neć izaći na predsjedničke izbore niti će ikoga na njima podržati. To je očekivana odluka Središnjeg odbora stranke nakon debakla na EU izborima gdje su osvojili samo 2,6 posto glasova.

Takav slijed događaja se mogao predvidjeti još prije 2 godine kada je Ivan Vrdoljak sklopio koaliciju s HDZ-om i ušao u Vladu. Stranka se onda raskolila jer ju je napustio čitav niz istaknutih članova, predvođenih sa čak 4 saborskih zastupnika. Na svibanjskim izborima se dokazalo da se radi o političkoj opciji koja je relevantna samo u 3. izbornoj jedinici jer su u ostalim dijelovima Hrvatske ostali na 1 posto glasova.

HNS je sada regionalna stranka Međimurske i Varaždinske županije iz kojih dolaze Matija Posavec i Predrag Štromar. Dobro upućeni izvor tvrdi da im slijedi veliki pad i na području 3. izborne jedinice jer ih je u Krapinsko-zagorskoj županiji razbio Milan Bandić te im preuzeo veliku većinu članstva.

Na krajnjem sjeveru polako sve konce u svoje ruke uzima Radimir Čačić koji preuzima jednu po jednu HNS-ovu utvrdu. Reformisti su u Varaždinskoj županiji osvojili 12 posto glasova na EU izborima i time pretekli Narodnjake. U sljedećih godinu dana će ta razlika biti sve veća u korist bivšeg prvog potpredsjednika Vlade.

U Međimurju je HNS još uvijek jak jer tamo stoluje jedini njihov župan, ali biračka baza će mu se početi raspadati nakon što uskoro budu izbačeni iz Vlade. Afera s pronevjerom novca u Pribislavcu je načela reputaciju Matije Posavca kao poštenog političara, a takvih stvari će uskoro biti još.

Može se reći da će se HNS na sljedećim parlamentarnim izborima boriti da osvoji 1 saborski mandat na sjeveru Hrvatske jer su po zadnjem istraživanju pali ispod 10 posto podrške birača u 3. izbornoj jedinici koja je godinama bila njihova glavna baza.

Ivan Vrdoljak i Srećko Ferenčak su odlukom da podrže HDZ uništili stranku koja će za 2-3 godine u potpunosti nestati s političke scene. Doživjet će goru sudbinu od HSLS-a jer ih vladajuća stranke neće uzeti u koaliciju. Sve ovo je primjer kako politička nedoraslost i splet okolnosti mogu uništiti političku opciju koja je imala novac, tradiciju i solidne kadrove.

 

Izvor: Hrvatske vijesti

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.