Legaliziran veći broj crkava u Egiptu

Egipatska vlada regulirala je pravnu situaciju novih 74 kršćanskih crkava i vjerskih objekata. Kršćanski su aktivisti pozdravili ovu odluku kojom je porastao ukupni broj legaliziranih crkava na 1568. Otkako je usvojen zakon br. 80 o izgradnji bogoštovnih prostora dana 30. kolovoza 2016. godine, podneseno je 5540 zahtjeva za legalizaciju objekata. Među glavnim podupirateljima novoga zakona jest i predsjednik Egipta Abdel-Fattah al-Sisi koji se zalaže za vjerske slobode i obranu kršćana

foto: pixabay
0

Egipatska vlada regulirala je pravnu situaciju novih 74 kršćanskih crkava i vjerskih objekata. Kršćanski su aktivisti pozdravili ovu odluku kojom je porastao ukupni broj legaliziranih crkava na 1568. Otkako je usvojen zakon br. 80 o izgradnji bogoštovnih prostora dana 30. kolovoza 2016. godine, podneseno je 5540 zahtjeva za legalizaciju objekata. Među glavnim podupirateljima novoga zakona jest i predsjednik Egipta Abdel-Fattah al-Sisi koji se zalaže za vjerske slobode i obranu kršćana.

Dugo su vremena vjerski objekti nastajali spontano, bez potrebnih dozvola, jer ih je bilo teško dobiti. U gradnji crkava, primjerice, zahtijevalo bi se da ne posjeduju zvonik niti zvona. Naknadno izdavanje dozvola radile bi određene zaštitarske agencije, dok je danas odgovornost za izgradnju ili obnovu vjerskih objekata u nadležnosti pokrajinskih vlada. Kako prenose stručnjaci pokreta za ljudska prava i vjerske slobode Christian Solidarity Worldwide, novi je zakon olakšao proceduru legalizacije no još uvijek je diskriminatoran, jer se ne odnosi na sunitsku sljedbu u islamu i druge vjerske zajednice.

Kršćani, uglavnom članovi Koptske pravoslavne Crkve, čine oko 10 % stanovništva Egipta (ukupno 95 milijuna). Većinsko je stanovništvo muslimansko. U proteklom razdoblju zabilježen je veći broj napada na kršćanske zajednica, a u zadnjih 10 godina život je izgubilo na stotine egipatskih kršćana, a velik problem predstavlja i nasilna otmica koptskih žena i djevojaka. Premda je do danas više ljudi osuđeno na smrtnu kaznu zbog takvih napada, ipak je mnogo neriješenih slučajeva, zbog čega nasilje nad kršćanima u Egiptu ne jenjava.

 

Izvor: Svjetlo riječi
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.