Marijana Petir (Bruxelles): Napadi na Hrvate u Crnoj Gori!

Pitanje za pisani odgovor upućeno Komisiji (Članak 130. Poslovnika)

Izvor: pixabay.com
0

 

Izvor: https://twitter.com/marijana_petir

Pitanje za pisani odgovor
upućeno Komisiji
Članak 130. Poslovnika
Marijana Petir (EPP)
Predmet: Napadi na Hrvate u Crnoj Gori

Tijekom noći 29. ožujka 2019. Igoru Tomkiću, Hrvatu iz Berana u Crnoj Gori zapalili su trgovinu. Radi se o jednom u nizu etnički motiviranih napada od strane većinskog stanovništva na pripadnike hrvatske autohtone manjine u Crnoj Gori. Gospodin Tomkić je nedavno bio pretučen te je danas pod policijskom zaštitom, no ni to nije spriječilo nasilnike da mu pokušaju uništiti  jedini izvor prihoda kojeg
obitelj Tomkić posjeduje – njegovu trgovinu. Smatram da se ovdje se radi o puno većem problemu, radi se o lovu na Hrvate i njihovu imovinu u Crnoj Gori.

Crnogorski premijer Marković sam je istaknuo kako događaji podsjećaju na nemile događaje devedestih godina na Balkanu, a obitelj Tomkić ozbiljno razmišlja napustiti svoj rodni grad jer za njih tamo, očito, nema mjesta. Štoviše, crnogorski portali navode kako su se to jutro, dok je Igor Tomkić popisivao štetu na objektu, vandali naslađivali i ismijavali ga prolazeći ulicom. Time se vrijeđa ljudsko dostojanstvo osobe, ugrožava egzistencija, krše ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Obzirom da je Crna Gora država kandidatkinja za članstvo u EU, hoćete li i kako reagirati na ovaj slučaj prije nego li on preraste u etnički progon Hrvata iz Crne Gore?

Izvor: pixabay.com

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=LUmLTJHX0l0

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.