Nova generacija konzervativaca preuzela gornji dom nizozemskog parlamenta

Thierry Baudet – od vođe referenduma do vođe desnice

Izvor: pixabay.com
0

 

Antimigrantska stranka Forum za Demokraciju osvojila je najviše glasova na izborima za gornji dom parlamenta u Nizozemskoj. Vladajuća koalicija je izgubila većinu te će morati tražiti partnere na krajnjoj ljevici ukoliko želi ostati na vlasti. Novi sastav gornjeg doma nizozemskog parlamenta činit će čak 12 stranka, no niti jedna nije dobila više zastupničkih mjesta od Foruma za demokraciju čiji je čelnik mladi Thierry Baudet (36), poznati nizozemski kolumnist i intelektualac.

Izvor: pixabay.com

Thierry Baudet – od vođe referenduma do vođe desnice

Za Thierrya Baudeta nizozemska javnost čula je još 2016. godine kada se održao referendum glede učvrščivanja veza između Europske unije i Ukrajine. Inspiriran britanskom kampanjom za izlazak iz EU, novosnovani think-thank pokrenuo je peticiju protiv protiv takozvanog “sporazuma o pridruživanju” s Kijevom.

To je bio prvi referendum koji se održao u skladu s nizozemskim zakonom, a koji kaže da se referendum u toj zemlji sa 17 milijuna stanovnika, mora održati ukoliko peticija skupi više od 300.000 potpisa.

Izvor: pixabay.com

Organizatori su smatrali kako treba spriječiti “nedemokratsko donošenje odluka” u Bruxellesu, a nizozemski birači su se s time i složili, te se dvije trećine njih izjasnilo protiv sporazuma.

Iako je referendum bio neobvezujući, osramotio je premijera Ruttea koji se morao vratiti u Bruxelles, tražiti uvjerenja da sporazum neće dovesti do automatskog članstva Ukrajine u EU te neće obvezati zemlje članice na financijsku potporu toj zemlji.

Forum za demokraciju se nakon toga uključio u izbore te osvojio 2 mjesta u parlamentu 2017. godine, da bi dvije godine kasnije postao najjača stranka u gornjem domu parlamenta.

Nova generacija kozervativaca – doktorirao uz Rogera Scrutona

Baudet je inače završio preddiplomski studij povijesti te magistrirao i doktorirao pravo. Doktorirao je pravo na temi “Važnost granica. Zašto su za predstavničke vlade i vladavinu prava nužne nacionalne države”, a jedan od mentora mu je bio utjecajni konzervativni filozof Roger Scruton.

Među važnijim radovima ističe se “Slamanje stranačkih kartela – nužnost referenduma”.

Protivnik kulturnog marksizma

Forum za demokraciju inače zagovara referendum o izlasku iz Europske unije, protivi se uvođenju eura i zalaže se za opstanak nacionalnih država.

Baudet je veliki kritičar multikulturalizma, političke korektnosti i rodne ideologije te smatra Europsku uniju projektom kulturnih marksista s ciljem zatiranja europske civilizacije.

Izvor: pixabay.com

“Ideološki sam protiv Europske unije, zajedničkog tržišta, protiv otvorenih granica, protiv eura, protiv cijele stvari”, istaknuo je Baudet prošli mjesec za medije.

Očekuje se da će njegova stranka osvojiti četiri mjesta u Europskom parlamentu te se pridružiti Europskim konzervativcima i reformistima.

Izvor: narod.hr

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=DHGNQUfcgEE

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.