MOST (Afera 2): Gdje je potrošeno 300 milijuna eura od prodaje obveznica u Lodonu 2017.

Mjesec je srpanj 2007. godine. Na vlasti na državnoj razini je HDZ na čelu s Ivom Sanaderom, u koaliciji s Miloradom Pupovcem. Državno poduzeće Gredelj odlazi u stečaj. Milan Bandić je u tih sedam godina već poprilično bio politički nagrižen nizom afera i znao je da mora biti dobar s Ivom Sanaderom, koji je toga bio potpuno svjestan. Osim što su zajedno slagali HDZ-ove liste za gradsku skupštinu, Bandić je morao gasiti socijalne požare u Zagrebu, iako su bili u domeni državnih vlasti. Jedan od takvih požara je stečaj Gredelja. Radnici su tražili isplatu zaostalih plaća, banke povrat svojih kredita. Sanader je našao rješenje da Grad Zagreb kupi zemljište, a nije znao da je Zagreb već tada bio nelikvidan jer se trošilo kao pijani milijarderi. No Sanaderovi podanici i Šeksovi štićenici, Milan Bandić i njegovi suradnici našli su rješenje

0

Mjesec je srpanj 2007. godine. Na vlasti na državnoj razini je HDZ na čelu s Ivom Sanaderom, u koaliciji s Miloradom Pupovcem. Državno poduzeće Gredelj odlazi u stečaj. Milan Bandić je u tih sedam godina već poprilično bio politički nagrižen nizom afera i znao je da mora biti dobar s Ivom Sanaderom, koji je toga bio potpuno svjestan. Osim što su zajedno slagali HDZ-ove liste za gradsku skupštinu, Bandić je morao gasiti socijalne požare u Zagrebu, iako su bili u domeni državnih vlasti. Jedan od takvih požara je stečaj Gredelja. Radnici su tražili isplatu zaostalih plaća, banke povrat svojih kredita. Sanader je našao rješenje da Grad Zagreb kupi zemljište, a nije znao da je Zagreb već tada bio nelikvidan jer se trošilo kao pijani milijarderi. No Sanaderovi podanici i Šeksovi štićenici, Milan Bandić i njegovi suradnici našli su rješenje. Evo kako.

Budući je Grad Zagreb bio zadužen do granice zakonskog maksimuma, rješenje je pronađeno u Holdingu, koji je u srpnju 2007. na Londonskoj burzi prodao 300 milijuna obveznica uz kamatu 5,5 %, s rokom plaćanja glavnice od 10 godina, tj. 2017.godine. Javnosti je tada prezentirano da će tih 2.25 milijardi kn biti utrošeno na na nužna ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Od prije je poznato zapušteno stanje vodoopskrbne mreže u Gradu Zagrebu s nadprosječnim gubicima vode od čak 50 posto. Stoga je namjera ulaganja u smanjenje gubitaka i zamjenu kritičnih dionica mreže dobra, no na žalost od ulaganja skoro ništa, radilo se o još jednoj u nizu podvala zagrebačkog gradonačelnika. Jamstvo za obveznice bila je naravno imovina Holdinga.

Od 2,25 milijardi kn dobivenih prodajom obveznica za razvoj komunalne infrastrukture utrošeno je samo 1,5 % ili 4,8 milijuna eura, a ostatak na „Bandićev izum“ kojeg bi trebalo patentirati kao primjer javne prijevare. Budući je Grad Zagreb bio nelikvidan, a Holding je došao do svježih 2,25 milijardi kn, gradska nelikvidnost riješena je tako da je Holding od grada kupio ova zemljišta pri čemu je morao kao trgovačko društvo platiti porez na promet nekretnina. Tako je Holding kupio zemljište Gredelja za 680 mil kn, zemljište Zagrepčanke za 252 mil kn, te još puno manjih zemljišta. Iako Grad Zagreb ima milijune svojih kvadrata koji zjape prazni, posebno na Velesajmu, Holding je od tih novaca kupio i zgradu u Vukovarskoj od Erste banke u kojoj je sadašnja uprava za 128 mil kn. To su tada bili najskuplje plaćeni kvadrati u Zagrebu. Kada je pak Holding došao u poteškoće s likvidnošću onda je on Gradu Zagrebu prodao zemljišta koje je od grada kupovao. Konačni rezultat tog Bandićevog izuma je da je Grad Zagreb, odnosno njegovo trgovačko komunalno društvo platio 1,8 milijardi kn kamata do 2017.godine. Glavnicu su platili tako da su 2016.od domaćeg konzorcija banaka se zadužili do 2023.godine i to slavodobitno proslavili kao veliki uspjeh.

Jedan primjer najbolje svjedoči do kojih nerazumnih granica se došlo u odnosu grad-Holding,a sve zbog trenutne nelikvidnosti bilo grada ili Holdinga, je bazen Svetice. Grad je prepustio Holdingu adaptaciju i dogradnju bazenskog kompleksa na Sveticama,a onda je Holding taj kompleks iznajmio gradu Zagrebu 7 godina i 7 mjeseci uz mjesečnu zakupninu 327.045,95 eura. Kada se to pomnoži s 91 mjesec i pretvori u kn dolazimo do zapanjujuće brojke od 223 mil kn.Toliko će zagrepčani platiti adaptaciju i natkrivanje bazena na Sveticama.
O štetnosti i krčmljenju 2,25 milijardi kn dobivenih od obveznica najbolje svjedoči dokument koji je nastao u Zagrebačkom Holdingu 2013.godine.

Od 2007.godine do 2020.godine gubici u vodoopskrbnoj mreži porasli su na preko 50%, svaki mjesec bude barem po desetak havarija u centru grada zbog puknuća magistralnih cjevovoda,a obveza prema domaćem konzorciju banaka doći će na naplatu 2023.godine.Do tada će ukupna kamata od 2007.premašiti 300 milijuna eura. Blago je reći šokantno,ali zvoni na uzbunu da se na predstojećim izborima svim dopuštenim sredstvima odupremo takvom vođenju glavnog grada,gdje ga njegov Neron ( trenutni gradonačelnik ) uz potporu premijera Plenkovića vodi u propast.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.