Održan panel “Europska superdržava ili zajednica nacionalnih država”

Izvor: petir.eu
0

 

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je u petak, 12. travnja na panelu „Europski izbori: europska superdržava ili zajednica nacionalnih država“ na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta u organizaciji Centra za obnovu kulture.

Panel je održan kao dio konferencije „Europe at Crossroads – Reinventing Freedom 30 years after the Wall“, a uz zastupnicu Petir, na panelu koji je moderirao Hrvoje Krešić, sudjelovali su Saša Poljanec-Borić (HSLS), Robert Podolnjak (MOST), Tomislav Jonjić (NHR) i Dominik Vuletić (Živi zid).

Zastupnica Petir izjavila je kako Europska unija sasvim sigurno nije nikakva superdržava niti ima težnju biti superdržava, te da je Lisabonskim sporazumom sve vrlo jasno definirano.

„Europska unija funkcionira na načelu supsidijarnosti i proporcionalnosti što znači da je jasno razgraničeno na koji način se ugovori moraju provoditi i koji su to okviri izvan kojih se ne smije izaći. Jasno je podijeljeno što je nadležnost država članica, a što Europske unije, i u samoj koncepciji ne vidim problem“, rekla je Petir.

Istaknula je da problem vidi u nastojanjima lijevo-liberalnih političkih opcija u Europskom parlamentu koje nastoje narušiti taj model supsidijarnosti, što se da primijetiti iz njihovih amandmana na rezolucije i direktive koji se odnose na područja koja ne pripadaju pod nadležnost Europske unije, poput obrazovanja, zdravstva, obitelji i sličnih područja.

Petir se, kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, izborila za mnogobrojne stvari važne za Hrvatsku i hrvatske građane i dokazala da, bez obzira što smo mala država s malim brojem zastupnika, to ne znači da smo nemoćni i da ne možemo ništa učiniti. Rekla je da je većina hrvatskih zastupnika u vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta, od čega Hrvatska nema velike koristi. Svega troje zastupnika, uključujući Petir, u odborima je u kojima se donosi zakonodavstvo, a 70 posto zakonodavstva koje se donosi u EU se primjenjuje i u Hrvatskoj.

„Sami smo si krivi što ne koristimo sve benefite članstva u Europskoj uniji. Čitavo vrijeme upozoravam na omotnicu ruralnog razvoja i njeno slabo korištenje. Jasno, bilo je u početku određenih problema, trebalo se snaći, ali nama je rok za iskorištenje omotnice za ruralni razvoj, točnije za ugovoriti sve, 2020. godina. To je iznos od 2,4 milijarde eura, od kojeg smo do sada povukli samo 31 posto. Mladi odlaze iz Slavonije, sela umiru, kuće ostaju prazne, farme se zatvaraju, a novci iz te omotnice se ne koriste,“ dodala je Petir.

Marijana Petir je istaknula kako priča Europske unije nije i ne smije biti samo priča o novcu i da je EU nastala i kao zajednica vrijednosti.

Izvor: petir.eu

„Ni Konrad Adenauer, ni Schuman, ni De Gasperi nisu gledali Europsku uniju samo kao interesnu zajednicu baziranu na gospodarskom i ekonomskom interesu, to su ljudi koji su bili praktični vjernici i njima su vrijednosti bile važne. Iz tih vrijednosti proizlazi i zaštita ljudskih prava i dostojanstva ili pak sloboda vjeroispovijesti, koje ne postoje na nekim drugim kontinentima. Sloboda, jednakost, demokracija, vladavina prava su stečevina Europske unije i mi ih trebamo štititi, ali trebamo izvući i benefite iz članstva u EU koji su nam na raspolaganju a koje danas ne koristimo na pravi način,“ zaključila je Petir.

 

Izvor: petir.eu

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.