Osteoporoza

Foto: pixabay.com
0

Osteoporoza je kronična bolest cjelokupnog kostura. Ona postaje svjetski problem i značajni uzrok invaliditeta. Radi se o gubitku gustoće i čvrstoće kosti. Zbog toga nastaju česti prijelomi kostiju, osobito kuka, kralježaka i zapešća. Javlja se češće kod žena. Svaka 3. žena i svaki 10. muškarac imaju rizik da dobiju prijelom kuka radi osteoporoze. Bolest  počinje tiho, u ranoj mladosti. Tada ne daje nikakve znakove. Razbukta se u zreloj životnoj dobi i tada nastaju vrlo jaki bolovi u kostima, osobito u kralježnici i kukovima. U kratkom roku od prividno zdrave osobe može nastati  teški invalid.

Zašto nastaje bolest?

Tijekom djetinjstava i mladosti dolazi do naglog razvoja kostiju. Hormoni u mladosti povoljno utječu da se kalcij i ostali minerali iz hrane lako ugrađuju u kost. Zato je kost kod zdrave mlade osobe gusta, čvrsta i otporna. Kalcija ima u mlijeku, svježem siru, jogurtu, skušama, srdelama, lješnjacima, bademima, kakau, čokoladi, svježem voću i povrću. U mladosti treba osim zdrave hrane imati dovoljno sna, te dosta fizičke aktivnosti na zraku i na suncu. To učvršćuje kosti. Neki lijekovi, osobito protiv astme, mogu uzrokovati pojavu bolesti

Što pogoduje nastanku bolesti u djetinjstvu i mladosti?

Brza i loša prehrana: hamburgeri, sendviči, čips, smoki. Ishrana bez mlijeka, sira, jogurta, voća i povrća. Uporaba gaziranih pića. Nedovoljna tjelesna aktivnost: dugotrajno sjedenje pred televizorom i kompjutorom, život u zatvorenom prostoru bez izlaganja suncu i zraku.

Što pogoduje napredovanju bolesti u odrasloj dobi?

Nezdrava prehrana u djetinjstvu i mladosti neminovno vodi u bolest u odrasloj dobi. Žene  često drže razne dijete kako bi postigle vitku liniju. Dijete s mnogo proteina, te prehrana bez mlijeka, mliječnih prerađevina, voća i povrća. Nezdrav način života: premalo kretanja i boravka na suncu i zraku, uživanje alkohola, gaziranih pića, crne kave, pušenje cigareta. Nakon 35. godine života koštana masa čak i kod zdrave osobe se počne smanjivati. Nakon 50. godine kostur je već dosta oštećen. U klimakteriju pak dolazi do poremećaja hormona. To osobito pogoduje  nastanku osteoporoze.

Koje su komplikacije bolesti?

Prijelom kuka: nastaje kod pada, obično u ući. Do  25%  starijih bolesnika sa prijelomom kuka umire, obično od komplicirane upale pluća. Nakon prijeloma kuka svaki 2. stariji bolesnik ostane doživotni teški invalid. Prijelom kralješka: nastaje kod poskliznuća u kupaonici ili kod lošeg položaja pri podizanju tereta. Nakon takvih povreda obično dolazi do trajne nepokretnosti ili jakih bolova.

Kako otkriti bolest?

Otkrivanje bolesti je brzo, bezbolno i jednostavno. Treba izvaditi krv u laboratoriju i učiniti kratkotrajno snimanje (denzitometriju). Snimka odmah pokaže stupanj bolesti.

Kako se liječiti?

Potrebni su lijekovi Fosamax, kalcij, D- vitamin, ispravna prehrana i novi način života. Po potrebi se daju i dodatni specifični lijekovi. Treba naučiti kako se čuvati od padova u kući i na poslu i kako izbjegavati loše pokrete koji bi mogli naštetiti kralježnici. Kupaonicu treba opremiti povišenom WC školjkom, neklizajućim tepisima i dodatnim prilagođenim pomagalima za pridržavanje. Danas se ispravno liječi samo 20 % bolesnika. Ostalih 80% ili nisu bili kod liječnika ili zanemaruju propisane lijekove i upute.

Zaključak

Bolesnik koji upozna svoju bolest  može se s njom lakše nositi i manje patiti.

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.