Zaustavimo iskorištavanje radnica/ka! Potpišite peticiju!

Foto: pixabay.com
0

U RH između 30.000 – 40.000 radnika radi nedjeljom i blagdanima bez gotovo ikakve novčane naknade koja je prikladna za rad „slobodnim danima“! To omogućuje hrvatski Zakon o radu koji se smatra jednim od najliberalnijih zakona koji daje slobodu poslodavcu samostalno odlučivanje o radnom vremenu, a da pri tome nedjelje i blagdane može platiti samo 1kn više jer hrvatsko zakonodavstvo ne propisuje minimalni iznos naknade za rad nedjeljom i blagdanom.

U Hrvatskoj poslodavac može odrediti radno vrijeme od 0-24 sata i tu ima potpunu slobodu koju mu je dala država.

Takvo neprimjereno radno vrijeme ostavlja velike tragove na zdravstveno stanje radnika koji su tome izloženi. Prema istraživanju objavljenom u American Journal of Epidemiology duže radno vrijeme je povezano s nepovoljnim ishodom na zdravlje jer može izazvati kardiovaskularne bolesti, dijabetes, depresiju, demenciju… Primjereno radno vrijeme je izuzetno važno radi očuvanja kognitivnih funkcija radnika i njegove produktivnosti na radnome mjestu.

Važnost očuvanja zdravlja i društvenog blagostanja kroz primjereno radno vrijeme i slobodan dan u tjednu su za razliku od Hrvatske uvidjele mnoge uređene države poput Austrije, koja ima 5 i više puta veću kupovnu moć od Hrvatske, nema tako liberalno vrijeme kao Hrvatska. Slično je i sa Slovenijom, Njemačkom, Švicarskom, Mađarskom.

Foto: pixabay.com

Zanimljivo je da je rad trgovina nedjeljom u Njemačkoj zabranjen od 1956. godine, a zabranjen je i u Austriji, gdje nedjeljom rade samo trgovine oko kolodvora i benzinske crpke. Također, susjedna država Italija zabranjuje rad nedjeljom s iznimkom da lokalne vlasti mogu odrediti iznimku u sezoni, dok se rad nedjeljom u drugoj susjednoj državi Sloveniji ograničio  samo na deset nedjelja u godini.

Također, prema istraživanju koje je provela eurozastupnica Marijana Petir i tvrtke MediaNet za neradnu nedjelju izjasnilo se 94 % građana u kontinentalnoj Hrvatskoj, 88 % u Primorju, Lici, Dalmaciji i jugu Hrvatske dok je u Zagrebu 87 % građana za uvođenje slobodne nedjelje.

Neradna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme su od velikog značenja za građane i radnike RH zbog sljedećih razloga:

  • Doprinosti očuvanju zdravlja radnika i poštivanju njihovog dostojanstva – što potvrđuju istraživanje American Journal of Epidemiology  koje navodi da osobe koje rade 55 ili više sati tjedno slabije odgovaraju na mentalne zadatke i manju su produktivni za razliku od onih koji rade 40h tjedno.
  • Osigurava dan za obitelj i bližnje
  • Doprinosi usklađivanju obiteljskog i privatnog života
  • Poštivanjem slobodnoga dana dobiva društvo i gospodarstvo u cjelini

Onima koji žele raditi nedjeljom i blagdanima potrebno je osigurati 100% veće naknade plaće za rad nedjeljom.

Ne osiguravanje primjerenog radnog vremena sa slobodnim danom rezultira kaosom, premorenim i frustriranim radnicima, mahom žene koje ne mogu imati slobodan dan u tjednu za svoju obitelji, a niti su pošteno plaćena za rad nedjeljom. Takve rezultate treba otkloniti i staviti nedjelju i blagdane pod nadzor kako bi osigurali društvenu stabilnost, posebice stabilnost među obiteljima i očuvali zdravlje radnika.

Budimo glas za one kojima je to potrebno – radnicima koji rade nedjeljom i blagdanom bez gotovo ikakve naknade!

Izvor: citizengo.org/hr

POTPIŠITE PETICIJU za neradnu (ili pošteno plaćenu) nedjelju

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.