Policija upala u crkvu tijekom misnoga slavlja

Skupina policajaca upala je prošle nedjelje u jednu crkvu u Parizu, u kojoj je u to vrijeme slavljena sveta misa. „Bila smo sedmorica – jedan ministrant, jedan pjevač, orguljaš i troje članova župne zajednice koji su čitali misna čitanja i molitvu vjernika”, izjavio je svećenik za francuske novine „Le Figaro“. Bila je to crkva sv. Andreja Europskog u osmom okrugu grada Pariza tijekom slavlja na Mali Uskrs, a misu su prenosili na društvenim mrežama

foto: pixabay
0

Skupina policajaca upala je prošle nedjelje u jednu crkvu u Parizu, u kojoj je u to vrijeme slavljena sveta misa. „Bila smo sedmorica – jedan ministrant, jedan pjevač, orguljaš i troje članova župne zajednice koji su čitali misna čitanja i molitvu vjernika”, izjavio je svećenik za francuske novine „Le Figaro“. Bila je to crkva sv. Andreja Europskog u osmom okrugu grada Pariza tijekom slavlja na Mali Uskrs, a misu su prenosili na društvenim mrežama.

Kako dalje navodi svećenik, usred mise u crkvu su ušla tri naoružana policajca, koje je morao podsjetiti na zakon prema kojemu osim vatrogasaca svi službenici moraju pričekati dopuštenje svećenika da stupe u crkvu. Potom su policajci zatražili od svećenika da prekine misno slavlje. Kad je to odbio, napisali su mu kaznu i potpisali protokol. Osim toga, policajci su zahtijevali da troje ljudi napusti crkvu.

Ovaj prepad prokomentirao je i pariški nadbiskup mons. Michel Aupetit. Gostujući na radijskoj postaji „Radio Notre-Dame“, u srijedu je podsjetio na službenu zabranu prema kojoj policajci ne smiju naoružani stupiti u crkvu. Osim toga, podsjetio je, kako je važno i tijekom pandemije koronavirusa ostati „hladne glave“ i poštovati razdvojenost Crkve od države.

Na upit novine „Le Figaro“, nadbiskupija Pariza objasnila je kako su dopuštena privatna bogoslužja i kako nazočnost nekolicine pomoćnika za potrebe prijenosa na društvenim mrežama još uvijek ne treba biti poistovjećeno s okupljenim skupom.

Presjednik Francuske biskupske konferencije mons. Eric de Moulins-Beaufort sredinom ožujka objavio je zabranu održavanja misnih slavlja „s velikim zajednicama“. Osim toga, restriktivne mjere u Francuskoj dopuštaju vjernicima da posjete crkvu za osobnu molitvu. Dopušteni su i sprovodni obredi u nazočnosti od 20 osoba.

Sličan policijski upad u crkvu dogodio se istoga dana i u Italiji te su iz crkvenih krugova stigle različite reakcije. Biskupija Cremona nije poduprla pothvat 80-godišnjega svećenika koji je prošle nedjelje slavio misu s 13 vjernika, dodajući kako je riječ o nedostatku poštovanja preventivnih mjera koje je izrekla država u vezi s pandemijom koronavirusa. S druge strane, kardinal Angelo Becciu, prefekt Kongregacije za kauze svetih, dao je potporu svećeniku koji nije htio prekinuti misno slavlje unatoč upadu naoružanih karabinjera.

Podsjećamo i na upad policije na liturgiju uskrsnoga bdijenja u Parizu. Tada je policija ušla u crkvu sv. Nikole nedaleko od katedrale Notre-Dame, u petom okrugu Pariza. Ta se crkva smatra i sjedištem tradicionalističke Družbe sv. Pija X. Misi je nazočilo oko 40 vjernika, a policija je kaznila svećenika zbog nepoštivanja restriktivnih mjera. I ovaj slučaj uživo je prenošen uživo putem interneta.

 

Izvor: Svjetlo riječi
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.