Prodaja Zadra?

… da je na današnji dan, 9. srpnja 1409. ugarsko-hrvatski kralj Ladislav Napuljski prodao Mletačkoj Republici svoja prava na Dalmaciju za „šaku dukata“?

0

… da je na današnji dan, 9. srpnja 1409. ugarsko-hrvatski kralj Ladislav Napuljski prodao Mletačkoj Republici svoja prava na Dalmaciju za „šaku dukata“?

Kako bi priskrbio novac za kupnju Umbrije i svjestan činjenice kako neće ostvariti vlastita prava u Ugarsko-Hrvatskom Kraljevstvu, Ladislav Napuljski prodao je za 100.000 dukata grad Zadar i prava na Dalmaciju. Navedenim događajem Mlečani su postali gospodari Dalmacije kojom su vladali gotovo sljedećih 400 godina. Želeći izvući što veću financijsku korist, ugarsko-hrvatski kralj nekoliko se puta pokušao nagoditi s Mlečanima oko prodajne cijene.

Početna cijena iznosila je 300.000 dukata, no lukavi Mlečani ponudili su 100.000 dukata isplativih u četiri obroka. Nakon nekoliko neuspješnih Ladislavovih pokušaja cjenkanja, sklopljen je sporazum u korist Mlečana koji je potpisan u crkvi sv. Silvestra u Veneciji, a svega 20 dana kasnije nad Zadrom se zavijorila mletačka zastava. Samo nekoliko godina ranije, 1403. Ladislav Napuljski okrunjen je upravo u Zadru za kralja Ugarske, Hrvatske i Dalmacije, davši riječ da će „braniti cjelokupnost Dalmacije, Hrvatske i Slavonije.“

Prodaja Dalmacije, kao i druge teritorijalne promjene hrvatskoga prostora u srednjem vijeku prikazane su i na našoj animiranoj karti dostupnoj na linku: http://www.hismus.hr/…/varvaria-breberium-…/video-materijal/

Iz fundusa Muzeja predstavljamo dva (spojena) kartografska prikaza iz 1780., zapadnu i istočnu Dalmaciju, autora Pietra Santinija.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.