Referendum – ZA ili PROTIV?

Ilustracija: Facebook stranica Architecture & Design
0

Vlast proistječe iz naroda – fundamentalna je postavka demokratskog društvenog poretka. I svaki onaj tko bi pokušao ili pokušava potkopati ili osporiti taj temelj demokracije, ma iz bilo kojeg razloga, makar i plemenitog, čini opasan i za svaku osudu postupak.

Zašto ovo pišem?

Kao građaninu ovu zemlje i izabranom zastupniku u Hrvatskom saboru, neprihvatljivo mi je i nezamislivo da u Hrvatskoj koja je članica Europske Unije i NATO-a, dakle u društvu zemalja koje se smatraju perjanicama demokratskih društava, nekom gradonačelniku ili načelniku može pasti na pamet ideja da zabrani prikupljanje potpisa za neku referendumsku inicijativu.

U kakvom mi to vremenu živimo? Kakvi nas to ljudi predstavljaju i upravljaju našom budućnošću? U ime kojeg to oni „prava“ smiju sprječavati pravo građana da sudjeluju u političkom životu države za čije funkcioniranje oni doprinose svojim radom?

Jedini odgovor koji mi je u mislima je to da se nositelji vlasti i moći boje onih koji su im dali povjerenje na izborima. Preziru svoje birače. Smatraju ih „neukom i nesposobnom ruljom“ koja ne može i ne smije sudjelovati u političkom životu i čija je jedina odgovornost u tom smislu na izborima zaokružiti njihovo ime i tako ispuniti formalnost demokratskog poretka.

Naime, za hrvatske političke elite, izbori su nužno zlo, a ne festival demokracije. Kada bi slučajno mogli, možda bi i ukinuli izbore.

I to svakim danom sve više pokazuju. Bez imalo srama, pomalo bijesni što se taj nesretni narod, ta „neuka i nesposobna rulja“ usuđuje pomisliti da bi oni odlučivali o smjeru i interesima države. I tako od početka osamostaljenja države Hrvatske.

Baš zbog toga, smatram da ne smijemo ostati slijepi i gluhi na ovaj očigledan prijezir vladajućih elita i s njima povezanih interesnih kasta koje pokazuju pokušajima da osujete, ograniče i zabrane pravo naroda da se izjasni kroz institut referenduma.

Ovakav izborni sustav, ovakav društveni poredak u Hrvatskoj ne može nas odvesti dalje od ruba provalije. Ako smatrate da sam u krivu, onda ne činite ništa.

Ako smatrate da u ovome što sam naveo ima istine, tada se borite i ne odustajte jer prevelika je cijena plaćena za slobodu i samostalnost naše domovine Hrvatske da bismo birali „manje zlo“. Birajmo uvijek i samo dobro!

Foto: Ilustracija, Facebook

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.