Slavica Mijić Lukač: Zločinački plan konačnog uništenja hrvatskog naroda u Posavini?

0

 

– Oko osam tisuća stanovnika koji su iz ova tri sela protjerani 1992. godine i kojima je uništena sva imovina danas su suočeni s potpunim i definitivnim gubitkom svojih domova. Zamislite kako se osjećaju oni koji su teškom mukom posljednjih 20 godina skupljali krhotine svojih života da bi obnovili svoj dom, mnogi ga još obnavljaju i planiraju zasluženu mirovinu i ušteđevinu koju su skupljali radeći kao izbjeglice po raznim europskim državama uložiti u obnovu i novi život po treći put. Previše za jedan ljudski vijek, kaže Mijić Lukač.

Informacija koja je prije 15 dana izašla iz općine Modriča podigla je duhove u tri posavska povratnička mjesta: Garevcu, Donjim Kladarima i Čardaku. Naime, kao grom iz vedra neba odjeknula je informacija da trasa autoceste Banja Luka – Doboj – Bijeljina – Rača- Beograd treba ići kroz ova sela. Ova informacija zatekla je i predsjednicu Napretkove zaklade Otvorena kuća Garevac – Centar za mir i kulturu dijaloga, koja upravo ovih dana priprema nove projekte i realizira nekoliko njih. Ova informacija, zapravo njezina točnost i provedba, prijete Otvorenoj kući, ali i mještanima spomenutih sela potpunim uništenjem. Razgovarali smo s gospođom Mijić Lukač i evo što nam je rekla:

Informacija o gradnji trase autoceste Vukosavlje-Brčko, Brčko – Rača kroz naselja Garevac, D. Kladare i Čardak i Vas je zatekla?

– Oglas koji se 27. rujna pojavio na službenoj web stranici općine Modriča kojim se obavještava javnost i vlasnici nepokretnosti da se plan parcelacije za autoput i plinovod dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača na teritoriju općine Modriča i nacrt izvještaja o strateškoj procjeni utjecaja na životnu sredinu izlaže na uvid svaki radni dan od 27. rujna do 12. listopada 2019. godine u vremenu od 8,00 do 15,00 sati. Za one malobrojne koji su uopće shvatili da se predložena trasa autoputa odnosi uglavnom na njih (sela Garevac, Čardak i D. Kladari) bio je užasan šok. Nigdje se u tom oglasu ne spominju mjesta kroz čije središte prolazi predložena trasa autoputa.

Nitko vam to nije mogao objasniti? Niti predstavnici vlasti?

– Pokušaji da od predstavnika lokalnih vlasti i političkih predstavnika hrvatskog naroda dobije neki odgovor na pitanja: kako je moguće da se na uvid daje i poziva vlasnike nekretnina na ovaj način i da je sve organizirano po skraćenom postupku nitko nije znao odgovor. Ako se uzme u obzir da se radi o gradnji ovako velikog projekta zar je moguće da se dokumentacija da je na uvid s rokom od dva tjedna u čemu je šest neradnih dana?! U tih 14 dana, odnosno osam radnih, rok je i za primjedbe i prijedloge!? Sve po zakonu i skraćenom postupku.

Javna rasprava po ovom pitanju zakazana je za 10. listopada?

– Da, ali radi se o radnom danu i izvan mjesta tri mjesne zajednce kroz koje po središtu prolazi predložena trasa autoputa i plinovoda. Zar je moguće da nitko od političkih predstavnika hrvatskoga naroda koji naseljavaju ovo mjesto još od sredine 18. stoljeća nije imao potrebu upozoriti stanovništvo na mogućnost gradnje autoceste koja, kako je sada predložena, ide kroz sredinu sela Garevac, koje će biti doslovno raskomadano na četiri dijela, nastavlja preko D. Kladara i Čardaka.

To bi bila katastrofa za povratnike?

– Oko osam tisuća stanovnika koji su iz ova tri sela protjerani 1992. godine i kojima je uništena sva imovina danas su suočeni s potpunim i definitivnim gubitkom svojih domova. Zamislite kako se osjećaju oni koji su teškom mukom posljednjih 20 godina skupljali krhotine svojih života da bi obnovili svoj dom, mnogi ga još obnavljaju i planiraju zasluženu mirovinu i ušteđevinu koju su skupljali radeći kao izbjeglice po raznim europskim državama uložiti u obnovu i novi život po treći put. Previše za jedan ljudski vijek.

Na ovom području se nalazi i Zaklada Otvorena kuća Garevac?

– Mnogi projekti su pokrenuti na tom području s ciljem da se olakša povratak, da se oživi to područje, od privatnih malih firmi, obiteljskih gospodarstva, projekta Napretkove zaklade Otvorena kuća Garevac – Centar za mir i kulturu dijaloga koji uz programe razvoja ekološke poljoprivrede radi na edukaciji mladih i osposobljavanju za provedbu projekata iz EU fondova, projekt Razvojnog centra koji su nosioci upravo mladi s područja BiH i izgradnji doma međugeneracijske solidarnosti… Puno toga još je planirano, No, sve to će se zaustaviti ako ovaj suludi plan ostane na snazi i uspije se realizirati.

Autocesta bi zapravo trebala biti sredstvo povezivanja a ne razdvajanja i uništavanja.

– Mi nemamo ništa protiv izgradnje autocesta. Podržavamo svaki razvojni projekt i svaki projekt koji će doprinijeti miru i prosperitetu BiH, ali trasa koja je predložena preko tri najveća sela u Bosanskoj Posavini nije ništa od toga. Posljedice izgradnje predložene trase autoputa i plinovoda preko ovih naselja bit će puno gore nego posljedice iz 1992. godine. Onaj koji je sudjelovao u izradi projektne dokumentacije za ovaj dio trase ili nije znao što radi ili je ovo zločinački plan konačnog uništenja hrvatskoga naroda na ovom području.

 

 

Autor: Anto PRANJKIĆ

Izvor: kerigma-pia.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.