Službeno (26. ožujka): EU Parlament je ugasio Internet!?

Izvor: pixabay.com
0

Nakon dvije godine rasprave i borbe, s jedne strane za bolju zaštitu autorskih prava, a s druge strane za slobodno izražavanje i protok informacija, Europski parlament prihvatio je prijedlog izvjestitelja Axela Vossa koji će u potpunosti promijeniti način na koji se koristi internet.

Izvor: pixabay.com

Ukratko, EU je danas donijela zakon kojim se u istoj na Facebooku, Youtubeu, Twiteru i ostalim platformama ne smije ništa objaviti bez dozvole autora, inače će navedene platforme plaćate velike kazne. Dakle, Članak 13. ili „Direktiva o autorskom pravu na digitalnom jedinstvenom tržištu“ čini sve platforme pravno odgovornim za sadržaj koji se hostira i dijeli na njihovim platformama.

Ovo je ogroman udarac na slobodu govora na internetu, rekao je jedan od zastupnika nakon čega ga je predsjedatelj prekinuo, a prostorijom su se prolomili zvukovi negodovanja.

Direktiva za zaštitu autorskih prava mogla bi uvesti “režim robotske zaštite autorskih prava” u kojem bi roboti, odnosno softver, blokirali sav sadržaj kojim bi se potencijalno kršila prava.

Izvor: pixabay.com

No, dok roboti mogu prepoznati pjesme Beyonce koje se dijele preko interneta i koje predstavljaju kršenje autorskih prava, oni ne mogu prepoznati parodiju te ne mogu shvatiti poantu memea u kojima se koriste zaštićene fotografije ili kritički prosuditi što rade kreativni ljudi na internetu.

U praksi, to će značiti da mnogi otvoreni izvori, tipa Wikipedije – u EU nestaju i gase se, kao i mnogi portali. Na Googleu ćete moći pronaći samo stranice omiljene Vlade.

Izvor: pixabay.com

Direktivu su predložili zastupnici Europske pučke stranke uz objašnjenje da postoji potreba da se intelektualno vlasništvo prilagodi digitalnom dobu te da se zaštite prava umjetnika na internetu.

Izvor: pixabay.com

Mislite da smo previše teatralni? U redu. Samo si posvijestite koliko je značajna ova vijest – i koliko je medijskih kuća u RH prenijelo istu.

Orwell bi rekao – “1984.” sam napisao kao upozorenje, a ne kao priručnik…

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.