Talijanska mafija godinama odlaže toksičan otpad u Hrvatsku. Zašto to nikog nije briga?

Izvor: pixabay.com
0

 

Talijanski istražitelji razbili su još jednu zločinačku skupinu koja se bavila ilegalnim zbrinjavanjem smeća i na tome zarađivala milijune.

Kako javljaju talijanski mediji, riječ je o pripadnicima zloglasne ‘Ndranghete sa sjedištem u Kalabariji, jedne od najmoćnijih kriminalnih organizacija u svijetu.

Posebnost ove akcije je i to što se tajnim mjerama prisluškivanja komunikacije članova te kriminalne organizacije otkrilo da se dio otpada iz Italije trebao ilegalno odložiti i u Hrvatskoj.

U akciji je uhićeno 11 članova Ndranghete koji su imali tvrtke za prikupljanje otpada, na čemu su ostvarivali masnu zaradu. No, otpad nisu zbrinjavali na zakonom propisan način, već su ga bacali posvuda. Jedna od lokacija navodno je bila i Hrvatska.

Jedna od ključnih osoba u uhićenoj kriminalnoj skupini bila je i stručnjakinja za ekologiju Sara Costenaro koja je svojim znanjem i iskustvom pomagala da se prikrije trag smeća. Među ostalim, ona je bila zadužena i za pronalazak lokacija za ilegalno zbrinjavanje otpada u Europi.

Veliki požari

Banda je razbijena nakon što su na sjeveru Italije kod Milana izbili veliki požari na ilegalnim deponijima smeća. Tajnim praćenjem i prisluškivanjem doznalo se kako su tisuće tona otpada ilegalno odlagane na jugu i sjeveru Italije te u nekim zemljama Europe.

Talijanski istražitelji najavili su kako će nastaviti s istragom i detaljno analizirati sve rute njihovih kamiona te sve kontakte koje su ostvarivali s ‘posrednicima’ u drugim zemljama, među kojima je i Hrvatska.

Nije, uostalom, nikakva tajna da ilegalni otpad iz Italije završava i na tajnim lokacijama u Hrvatskoj. Na talijanskoj državnoj televiziji, primjerice, prije nekoliko je godina javno objavljeno kako njihove mafijaške skupine ilegalno godišnje izvezu oko 26.000 tona opasnog otpada.

Hrvatska je jedno od najčešćih odredišta, objavili su na televiziji RAI Due baratajući podacima do kojih su došli pripadnici antimafijaške skupine istražitelja. Neslužbeno se raspolaže podatkom kako talijanska ekomafija godišnje samo na ilegalnom zbrinjavanju otpada uprihodi desetak milijardi eura.

Bale i Piškornica

U Hrvatskoj se time nitko ne bavi pa se stječe dojam da problema zapravo i nema. No, informacije koje dolaze iz susjedne zemlje govore kako naša zemlja ima ogroman problem na koji mjerodavni očito žmire.

Nakon što su talijanski mediji objavili kako je Hrvatska najčešće odredište za ilegalno zbrinjavanje toksičnog otpada iz te zemlje, nigdje nije moguće pronaći bilo kakav podatak o reakciji službenih hrvatskih institucija.

Odlagalište otpada Piškornica u Podravini

Odlagalište otpada Piškornica / Foto: Robert Mihaljević

U Hrvatskoj se, uostalom, problemom otpada ozbiljno nije pozabavila niti jedna vlada dosad. Planovi gospodarenja otpadom donošeni su stihijski i bez strateškog promišljanja, a provedbama tog plana nitko se nije pošteno bavio.

Zrbinjavanje otpada, tako, prepušteno je u ruke lokalnih i nacionalnih tvrtki s koncesijama, a tu je vladao posvemašnji kaos. Vidjelo se to na primjeru varaždinskih bala, ali i Piškornice u Podravini na koju je bivši direktor Jozinović, ganjajući ekstraprofit, samo u jednoj godini natovario desetke tisuća tona smeća iz cijele Hrvatske.

Zatrovana hrana

O splitskom Karepovcu te nefunkcionalnim centrima za gospodarenje otpadom Marišćina i Kaštijun u Rijeci i Istri da se ne govori. No, znakovitije od svega kazuje podatak da sumnje u ilegalno zbrinjavanje otpada ne zanimaju baš nikoga od institucija pravne države.

Italija ima ogroman problem sa smećem, ali antimafijaške skupine sustavno i neprekidno nadziru i razbijaju mafijaše koji su razgranali biznis s ilegalnim zbrinjavanjem otpada. Posebno je ogroman problem u Napulju.

Tamo je sjedište zloglasne skupine Camorra koja je privatizirala cijeli biznis prikupljanja i zbrinjavanja smeća. Kad žele pritisnuti gradske vlasti, samo prestanu voziti otpad pa napuljske ulice odjednom osvanu zatrpane tonama komunalnog smeća.

U toj regiji otpad se baca u polja i šume, izlijeva po vodotocima i spiljama, odlaže u napuštene kamenolome i jarke. Rezultati istraživanja pokazali su kako je na napuljskom području zabilježeno veliko povećanje oboljelih od karcinoma, a sve više djece rađa se s različitim malformacijama.

Ispitivanja su pokazala kako je velik postotak zatrovane vode, poljoprivrednog zemljišta i hrane koja se uzgaja u toj regiji.

Autor: Robert Mihaljević

Izvor: danica.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.