Zašto je osiromašena Hrvatska za EU ‘uspješna priča’, a sve bogatija Poljska to nije?

“Hrvatska je iznimno uspješna europska priča. Ona je model za mnoge, mnoge zemlje, rekla je u utorak izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen po dolasku u Zagrebu prije razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem. Ne zna se da li je njena izjava izazvala više čuđenja ili podsmjeha

0

 

“Hrvatska je iznimno uspješna europska priča. Ona je model za mnoge, mnoge zemlje, rekla je u utorak izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen po dolasku u Zagrebu prije razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem. Ne zna se da li je njena izjava izazvala više čuđenja ili podsmjeha.

Naime, ako je za Bruxelleske birokrate Hrvatska uspješna priča za njene građane je to upravo suprotno. S obzirom da se zna da EU-om ‘drmaju’ najveće zemlje, njima svakako odgovara članica čija politička vlast bespogovorno sluša svaku njihovu naredbu, koju posreduju preko Bruxellesa.

Tako je za EU ‘uspješna’ zemlja u kojoj europske banke mogu ‘derati’ građane skupim kreditima i raznim izmišljenim naknadama. Odgovara im zemlja u kojoj mogu plasirati svoju trećerazrednu robu i hranu upitne kvalitete. Tapšaju po ramenu političare koji im ne stvaraju probleme boreći se za interese svojih građana. Bi li im Hrvatska bila ‘uspješna zemlja’ da je primjerice uvela porez na aktivu banaka? Iili da je zabranila uvoz hrane ispod određenih normi kvalitete? Bi šipak!

No, nažalost, Hrvatska politička elita sve ove godine ‘uspješno’ služi europskim gospodarima i za to očekivano dobiva pohvale. Kako pritom žive njeni građani-nije ih briga.

S druge strane, Bruxellesu ne pada na pamet kao ‘uspješnu priču’ izdvojiti primjerice jednu Poljsku iako je ona prva bivša komunistička zemlja Srednje i Istočne Europe koja je svrstana u razvijene zemlje  poput Velike Britanije, SAD-a ili Japana. Ali Poljski političari ne slušaju slijepo direktive iz Bruxellesa već im je na prvom mjestu interes svog naroda.

Ni Mađarska za EU nije ‘uspješna priča’. Predsjednik Orban problem sa švicarskim frankom ekspresno je riješio prebacivši ga na teret banaka, koje su tamo, kao i kod nas, u stranom vlasništvu. Odmah je optužen za kršenje ljudskih prava i u briselskim hodnicima prozvan diktatorom.

No, za razliku od ‘neuspješnih europskih priča’ gdje narod sve bolje i bolje živi, ‘uspješna’ Hrvatska polako ali sigurno propada. Ali za predsjednicu Europske komisije ovakva Hrvatska je  model i uzor mnogima.

 

Izvor: paraf.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.