ZAŠTO MORATE POSJETITI BRUGGE, BAJKOVITI BELGIJSKI GRAD KOJI ĆE VAS POTPUNO OSVOJITI

Belgija je zemlja zapadne Europe, jedna od osnivačica Europske unije, poznata po najboljim čokoladama i izuzetno kvalitetnom pivu. U glavnom gradu Bruxellesu nalazi se većina europskih instutucija, sjedište NATO-a, njegov glavni trg je na popisu najljepših trgova na svijetu i dom je niza raznih atrakcija. No, osim prijestolnice, Belgija ima još nekoliko predivnih gradova koje se isplati posjetiti, a jedan od njih je definitivno Brugge

Foto: Unsplash
0

Belgija je zemlja zapadne Europe, jedna od osnivačica Europske unije, poznata po najboljim čokoladama i izuzetno kvalitetnom pivu. U glavnom gradu Bruxellesu nalazi se većina europskih instutucija, sjedište NATO-a, njegov glavni trg je na popisu najljepših trgova na svijetu i dom je niza raznih atrakcija. No, osim prijestolnice, Belgija ima još nekoliko predivnih gradova koje se isplati posjetiti, a jedan od njih je definitivno Brugge.

ROMANTIČAN GRAD SLIKOVITE ARHITEKTURE

Brugge je jedan od najromantičnijih i najčarobnijih gradova u Europi u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled. Zbog brojnih kanala kojima je okružen zovu ga ‘Venecijom sjevera’ i pravi je dragulj tog dijela Europe. Ovdje je sve usklađeno pa nećete vidjeti da neka građevina ili reklama narušava izgled mjesta. Grad je to impresivne prošlosti, slikovite arhitekture i romantičnih ulica koji barem jednom u životu morate posjetiti. Iako je danas mamac za turiste, na jesen i tijekom zime nije tolika gužva pa je sad idealno vrijeme da ga posjetite. Ako imate sreće pa padne snijeg, oduševit će vas snijegom pokrivene kuće i šarm grada s upaljenim starim uličnim svjetiljkama.

Stara jezgra grada nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, a osim predivnih kanala, grad je prepuni crkvi, galerija i muzeja. Poznat je i po otmjenim restoranima u kojima ćete dobro jesti i, naravno, uživati u velikom izboru vrhunskog belgijskog piva. Kompletan ambijent u Bruggeu je skladan i čaroban, a središte grada će vas se posebno dojmiti svojom bajkovitošću. Gradski zvonik (belfry), visok 83 metra, najpoznatija je znamenitost i simbol grada, a poseban je po 48 zvona i također se nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Zvonik je nekad bio dio srednjovjekovne gradske vijećnice i glavne gradske tržnice, a danas se u njemu nalazi stara riznica. 366 stepenica vodi do samog vrha zvonika s kojeg se pruža najbolji pogled na grad.

MUZEJI, KANALI I KAMENITE ULICE

Glavni gradski trg Markt okružen je lijepim zgradama iz različitih razdoblja. Na zapadnoj strani možete vidjeti Huis Bouchoute, zgradu iz 15. stoljeća, a na istoku se nalazi Provinciaal Hof, neogotička zgrada nekadašnje provincijalne vlade. Bazilika sv. Krvi koja se nalazi na trgu Burg, Gospina crkva, gotička gradska vijećnica (Stadhuis) – samo su neke od znamenitosti koje ćete vidjeti ako prošećete kamenim gradskim ulicama.

Ako ste ljubitelj umjetnosti, svakako se uputite u Muzej Groeninge u kojem se nalazi najbolja umjetnička kolekcija u gradu. Memling muzej također je nezaobilazna točka u kojem ćete vidjeti šest remek djela Hansa Memllinga, a svako je biser stare flamanske umjetnosti. Oba se nalaze na kanalu Dijver, na čijem je samom kraju smještena palača Heren van Gruuthuse. Dio palače pretvoren je u muzej Gruuthusemuseum u kojem se čuva kolekcija antikviteta i primjenjenih umjetnosti. U Bruggeu se nalaze i muzeji piva, čokolade, folklora kao i muzej torture pa svakako odaberite onaj koji vas najviše zanima i privlači, nećete požaliti.

Šetnja po predivnim kanalima Bruggea također je nešto posebno, a ako grad želite vidjeti iz drugačije perspektive, vožnja brodom po kanalima će vas očarati. Pored srednjovjekovnih vrata grada nalaze se četiri stare vjetrenjače, koje su danas prekrivene travom i izgledaju jako šarmantno. Grad je poznat i po ručnoj izradi čipke, a proizvode možete pronaći u više od 20 trgovina. U svakom slučaju, Brugge je grad koji će vas osvojiti svojim šarmom da ćete se sigurno poželjeti ponovno vratiti.

 

Izvor: journal.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.