ZBOG KORUPCIJE HRVATSKA NE MOŽE U SCHENGEN! Njemačka, Francuska i Nizozemska rekle NE

0

Hrvatska barem još dvije godine neće biti dio schengenske zone nakon što Europska komisija sljedeći mjesec, najvjerojatnije, potvrdi da je ispunila tehničke uvjete za Schengen, piše u nedjelju Jutarnji list pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Više je razloga za to, a jedan od njih je i da se, osim Slovenije, ulasku Hrvatske u Schengen, prema dostupnim informacijama, protive Nizozemska, Njemačka i Francuska, navodi dnevnik.

Signal investitorima – bježite od Hrvatske

Tako će Hrvatska ostati u društvu drugorazrednih europskih zemalja, zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, od kojih se ostale zemlje štite graničnim prijelazima i strožim provjerama na granici. I stranim investitorima biti će to jasan signal da svoj novac ne ulažu u Hrvatsku.

I njima su Njemačka i Francuska rekle NE, i to prije svega zbog raširene korupcije. Kao uvjet za ulazak u Schengen postavljeno im je brže provođenje pravosudne reforme te istinsku i jaču borbu protiv korupcije.

“Moramo biti posve sigurni da se u potpunosti provode schengenska pravila, posebice što se tiče borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, poručili su Bugarskoj i Rumunjskoj a sada i Hrvatskoj. Zbog toga je naš premijer Andrej Plenković naglo promijenio retoriku u odnosu na hrvatski ulazak u Schnegen.

‘Nemoguće je predvidjeti kada ćemo ući’

Iako su se donedavno hrvatski dužnosnici “nabacivali” izjavama o vrlo skorom ulasku Hrvatske u Schengen, sada su u predviđanjima neodređeni. Jučer je u Bruxellesu i premijer Andrej Plenković potvrdio da je “za Hrvatsku politički važno da dobije pozitivnu ocjenu Europske komisije o spremnosti za ulazak u Schengen, koja se očekuje uskoro, a sada je nemoguće predvidjeti kad će ući u taj prostor bez unutarnjih kontrola na granicama”.

I hrvatski zastupnik u parlamentu EU i član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Karlo Ressler za dnevnik je rakao kako je “u ovom trenutku nezahvalno procjenjivati kada bi Europsko vijeće moglo odlučivati o ulasku Hrvatske u Schengen”.

Upravo se “njegov” odbor na razini Europskog parlamenta bavi Schengenom i migracijama.

29.09.2019. FOTO: yt

Izvor: paraf.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.