Željan Jurlin: Da je bar napisao knjigu “Svi moji/naši tajni računi”

Šarinić je samo u austrijskoj banci Bank für Kärnten und Steiermark u Villachu imao otvoren račun na koji su rodoljubi i hrvatski iseljenici iz cijeloga svijeta slali novac za pomoć u obrani domovine

0

 

Šarinić je samo u austrijskoj banci Bank für Kärnten und Steiermark u Villachu imao otvoren račun na koji su rodoljubi i hrvatski iseljenici iz cijeloga svijeta slali novac za pomoć u obrani domovine. Pristup računu kasnije su dobili i ministar obrane Gojko Šušak i ministar financija Jozo Martinović. Donatori nisu nikad saznali kako je Hrvatska potrošila novac, a dobrih deset godina kasnije austrijsko je državno tužiteljstvo u Klagenfurtu utvrdilo da je više od sto milijuna eura iseljeničkog novca za pomoć Hrvatskoj završilo u poreznim oazama u Lichten- steinu, Monaku i na privatnim računima. Zbog toga je, na prijedlog austrijskog državnog tužiteljstva, nadležni sud u Klagenfurtu ukinuo bankovnu tajnu. Hrvoje Šarinić, braća Željko i Marinko Mikulić i Ferdinand Jukić su 2002. optuženi “za kazneno djelo velike prijevare radi koristoljublja i sudjelovanja u kriminalnoj organizaciji.”

Tijekom 1998. Šarinić je naredio i veliku operaciju prikrivanja izvlačenja novca iz Dubrovačke banke, preko Čermakovog poduzeća CRODUX. Tome svjedoči dopis Hrvatske narodne banke, koji je Šariniću 25. ožujka 1998. uputio Slavko Tešija, tadašnji direktor Direkcije za kontrolu provedbe mjera monetarne i devizne politike. Dopis upućen osobno na Šarinića, kao predstojnika Ureda Predsjednika Republike, nosio je oznaku “strogo povjerljivo”. Iz dopisa je jasno vidljivo kako je samo Čermakov CRODUX iz Dubrovačke banke izvukao 102 milijuna 377 tisuća kuna, 29 milijuna (tadašnjih) njemačkih maraka, 16 milijuna 250 tisuća američkih dolara, i to do 31. prosinca 1997. Predsjednik Tuđman navodno nikada nije dobio na uvid ovo tajno pismo, a za kasnije uništavanje sporne dokumentacije zajednički su se pobrinuli Šarinić, Mateša i bivši guverner HNB-a Marko Škreb. Kasnijom prodajom CRODUX-a Čermak je uspio izbjeći policijsku i istragu Ministarstva financija nad ovim sumnjivim financijskih operacijama, iako nikada nije do kraja razjašnjeno je li Čermak uistinu prodao svoje naftno poduzeće ili se radilo o fiktivnim ugovorima i prikrivanju vlasništva. Danas je Čermakovo poduzeće Tifon jedno od glavnih poduzeća za uvoz, izvoz i distribuciju nafte i naftnih derivata u Hrvatskoj.

 

facebook status

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.