11. korizmeni križni put kroz župu Tuhelj

0

Tekst i fotografije: Danijel Herceg

11. korizmeni križni put kroz župu Tuhelj okupio je u subotu 18. ožujka 2017. godine 187 hodočasnika pješaka, a u hodu im se pridružilo još pedesetak ljudi na pojedinim dionicama puta.

Na putu od kapele svetog Roka u Kumrovcu, preko Razvora, Donjeg Škrnika i Kladnika, Velinaca i Dugnjevca do Brezja, tuheljske hodočasnike, njihove goste iz drugih župa te brojne slovenske sudionike dočekivali su dobri domaćini s bogatom okrjepom, te su tako i oni kroz zajedničku žrtvu i odricanje imali priliku za druženje u svojim selima, kojeg sve više nedostaje, što očituju brojne prazne i zatvorene hiže.

U hodu za križem u pjesmi, molitvi i tišini, razgovoru i dobrom raspoloženju sudjelovali su od najmlađe djece od 5 godina, preko mladih i odraslih, do najstarijih sudionika od 80 godina.

U razmišljanjima koja su se čitala, naglasak je bio na sedam svetih sakramenata i sedam glavnih grijeha, prožetih tekstovima Knjige postanke i tumačenjima pape Franje.

Glavna poruka ovog korizmenog križnog puta je: „Ako smo doista kršćani, onda u našoj sredini nema više mjesta za podjele i razdore: treba s time prestati i početi graditi mir, zajedništvo i opraštati jedni drugima. Jedino onda će i Uskrs imati smisla“.

Križni put je predvodio tuheljski župnik vlč. Dragutin Šengula, uz mlade čitače, a na dijelu puta sudjelovao je i susjedni župnik vlč. Ivan Režek iz Velike Erpenje. U Dugnjevcu je ovom prigodom blagoslovljen novopostavljeni križ.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.