Bokelji u Zagrebu proslavili Tripundan

Po tradiciji zagrebački Bokelji okupili su se 3. veljače u crkvi sv. Marije na Dolcu gdje su euharistijskim slavljem proslavili Tripundan. Ovo je okupljanje 95. put u Zagrebu organizirala Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Zagreb, te tako započela obilježavanje Tripundanskih svečanosti

Izvor: pixabay.com
0

 

Po tradiciji zagrebački Bokelji okupili su se 3. veljače u crkvi sv. Marije na Dolcu gdje su euharistijskim slavljem proslavili Tripundan. Ovo je okupljanje 95. put u Zagrebu organizirala Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Zagreb, te tako započela obilježavanje Tripundanskih svečanosti.

Na početku mise, Pohvale Svecu izrekao je mali admiral Bartol Kranjčević. Predvoditelj slavlja, župnik župe sv. Marije Josip Golubić ukazao je na lik sv. Tripuna koji je bio postojan u vjeri. „Današnji svečar, sv. Tripun nije Isusa napustio. Dapače, on je za Isusa svjedočio i postao njegov učenik, te poručuje nama da i mi znamo prihvatiti Gospodina i živjeti zajedno s Njim“.

U ovoj prigodi, preč. Golubić je pročitao proglas koji tradicionalno za svečanosti sv. Tripuna vjernicima Kotorske biskupije u Boki i Bokeljima izvan Boke upućuje kotorski biskup Ilija Janjić. Nakon popričesne molitve okupljenima se obratio predsjednik/gastald Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Zagreb Ivo Škanata. Pozvao je okupljene da se uključe u pripreme proslavae 100. godišnjice Bokeljske mornarice u Zagrebu koja će se obilježiti za dvije godine.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao zbor crkve Pohoda BDM Prvo hrvatsko katoličko pjevačko društvo „Branimir“.

Prije mise na platou ispred crkve, četa Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 u svečanim odorama otplesala je kolo sv. Tripuna, jedino autentično obredno srednjovjekovno kolo s motivima iz pomorskog života. Na proslavi Tripundana kolo se nakon više desetljeća ponovno počelo plesati tek 2015. godine, a prije toga je posljednji put plesano 1942. godine kad je misu koncelebrirao tadašnji nadbiskup Alojzije Stepinac.

 

Izvor: hkm. hr (ika)

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.