Dođi i slijedi me!

0

the-ancient-fisherman-2-1547248

Razmišljanje uz treću vazmenu nedjelju:

Evanđelje: Iv 21, 1-19

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme:
Isus se ponovno očitova učenicima na Tiberijadskome moru. Očitova se ovako: Bijahu zajedno Šimun Petar, Toma zvani Blizanac, Natanael iz Kane Galilejske, zatim Zebedejevi i još druga dva njegova učenika. Kaže im Šimun Petar: »Idem ribariti.« Rekoše: »Idemo i mi s tobom.« Izađoše i uđoše u lađu, ali te noći ne uloviše ništa.

Kad je već svanulo, stade Isus na kraju, ali učenici nisu znali da je to Isus. Kaže im Isus: »Dječice, imate li što za prismok?« Odgovoriše mu: »Nemamo.« A on im reče: »Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete.« Baciše oni i više je ne mogoše izvući od mnoštva ribe. Tada onaj učenik kojega je Isus ljubio kaže Petru: »Gospodin je!« Kad je Šimun Petar čuo da je to Gospodin, pripaše si gornju haljinu, jer bijaše gol, te se baci u more. Ostali učenici dođoše s lađicom vukući mrežu s ribom jer ne bijahu daleko od kraja, samo kojih dvjesta lakata.

Kad iziđu na kraj, ugledaju pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh. Kaže im Isus: »Donesite ribâ što ih sada uloviste.« Nato se Šimun Petar popne i izvuče na kraj mrežu punu velikih riba, sto pedeset i tri. I premda ih je bilo toliko, mreža se ne raskinu. Kaže im Isus: »Hajde, doručkujte!« I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: »Tko si ti?« Znali su da je Gospodin.

Isus pristupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu. To se već treći put očitova Isus učenicima pošto uskrsnu od mrtvih.

Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: »Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?« Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim.« Kaže mu: »Pasi jaganjce moje!« Upita ga po drugi put: »Šimune Ivanov, ljubiš li me?« Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim!« Kaže mu: »Pasi ovce moje!« Upita ga treći put: »Šimune Ivanov, voliš li me?« Ražalosti se Petar što ga upita treći put: »Voliš li me?« pa mu odgovori: »Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.« Kaže mu Isus: »Pasi ovce moje!« »Zaista, zaista kažem ti: Dok si bio mlađi, sam si se opasivao i hodio kamo si htio; ali kad ostariš, raširit ćeš ruke i drugi će te opasivati i voditi kamo nećeš.« A to mu reče nagovješćujući kakvom će smrću proslaviti Boga. Rekavši to doda: »Idi za mnom!«

Riječ Gospodnja.

Idi za mnom!

Slušajući izviješća iz Evanđelja u ovim uskrsnim danima Isus se u više navrata ukazivao svojim učenicima. Iako zbunjeni i puni strepnje učenici povjeruju. Danas im se ukazao na na Tiberijadskome moru i to ih je još više zbunilo, ali i  ohrabrilo za njihovo daljnje djelovanje i širenje Božje riječi. U ovom modernom dobu današnjice teško je zamisliti sliku iz današnjeg evanđelja, no pokušajmo zajedno. Zamislimo sliku kako u ranim jutarnjim satima odlazimo na more ribariti kako bi prehranili sebe i svoju obitelj. Težak i mukotrpan posao ribara nije lagan, no istovremeno apostolima je to bila uobičajena radna sredina. I događa se da ponekad ne ulovimo ništa, a nekad toliko da se mreže razdiru. Učitelj im u tome trenutku kaže: „’Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete.’ Baciše oni i više je ne mogoše izvući od mnoštva ribe.“ Poslušni izvršiše ono što im je Isus rekao. Ovdje bih se zaustavio te upitao sebe i vas: koliko ja imam vremena za osluškivanje Božje Riječi? Prepoznajem li unutarnji glas koji mi govori da Ga slijedim bez obzira na životne kušnje i probleme koji me mogu samo učvrstiti u Božjoj ljubavi koja je bezuvjetna?

Uskrsnuće bi se trebalo događati svakodnevno u našim životima kako bi Gospodin bio naša snaga i pokretač u svim životnim situacijama, kako bismo na taj način mogli mi biti glasnici i nositelji LJUBAVI.

On želi s nama započeti novi dan, dan plodnosti dobrim djelima, dan mreža punih riba. Kad Isus na obali priprema vatru i ribu za doručak želi ukazati na uzaludnost truda bez blagoslova, bez Njegove prisutnosti. Učenici su željeli noć i stvorili su je, zatvoreni u svoj uzaludni napor ne mogu vidjeti Gospodina. Tek u zajedničkom blagovanju otkrivaju veličinu Uskrslog. Tu se otkriva veličina i važnost Euharistije. Tek nakon našeg rada u korist drugih primamo Kristovu hranu, postajemo njegovi sustolnici. Nema smisla blagovati s Njim, primati pričest, ako se ne trošimo za druge, ako ne živimo euharistijski.

Zaključak

Ponavljam riječi bl. Alojzija Stepinca koji kaže: „Gospodinu Bogu se ne žuri, ali On nikada ne zakasni.“

Podari mi, Gospodine, strpljivosti da ne posustam u čekanju. Molim te i za snažnu i čvrstu vjeru ukorijenjenu u Tebi kako bi te usta moja mogla slaviti uvijek i dovijeka. Oprosti mi ako ponekad zaboravim sve blagoslove koje si mi podario, ako te ne prepoznajem u malim svakodnevnim stvarima poput zagrljaja ili toplih riječi koje mi šalješ preko mojih bližnjih.

Oprosti mi ako te ne prepoznajem u dobronamjernim kritikama i savjetima mojih najdražih. Podari mi oči koje će to znati vidjeti, uši koje će čuti, usne koje će govoriti, ruke koje će uzvratiti i srce koje će prepoznati i vjerovati, jer Ti si onaj koji ispunja želje štovatelja svojih.

To je poziv svima nama – dođi i slijedi me!

Foto: freeimages.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.