II. zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj

0

1

Na Uskrsni ponedjeljak, u sklopu tradicionalnog proštenja na Vinagori, održano je II. Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj, koje je okupilo dvadeset kuburaških udruga iz svih krajeva Lijepe Naše, kao i brojne hodočasnike.

cr1_max-1280x580

Proslava Kristova uskrsnuća pucanjem iz kubura na Uskrsni ponedjeljak dugogodišnja je vinagorska tradicija obogaćena prošle (2015.) godine, kada je okupljanje kuburaša pretvoreno u Zavjetno hodočašće.2

Program je započeo pucanjem podno zidina barokne crkve, nakon čega su se kuburaši okupili kod kapelice sv. Barbare, odakle je krenula procesija koju su predvodili kuburaši, noseći tron Majke Božje Vinagorske.

cr2_max-1280x580

Svečano misno slavlje predvodio je mons. dr. Juraj Batelja, uz sudjelovanje domaćih svećenika, okolnih župnika i hodočasnika. U svojoj propovijedi, mons. Batelja osvrnuo se na život blaženog Alojzija Stepinca, čije proglašenje svetim željno iščekuju hrvatski vjernici, podsjećajući na rečenicu koja je napisana u vinagorskoj spomenici u vrijeme blaženikove smrti: „…Majko Božja Vinagorska, učini da što prije bude proglašen svetim!“

3

Govorio je o Alojzijevoj snažnoj vjeri u Gospodina i ustrajnoj borbi za pravdu i pomaganje bližnjima, unatoč pritiscima tadašnje totalitarističke vlasti, čak i pod cijenu vlastitog života. I kada je dane provodio u zatvorskoj ćeliji, Stepinac je ustrajao u molitvi, a posebno se pouzdao u Blaženu Djevicu Mariju, koju i Vinagorčani slave kao svoju zaštitnicu i svakodnevno joj se utječu u svojim molitvama u crkvi Majke Božje Vinagorske.

0001054059_l_0_enekjg

Po završetku misnog slavlja, nekoliko prigodnih uskrsnih pjesama otpjevali su članovi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva “Dr. Antun Radić“ iz župe Svete Marije pod Okićem. Nakon njihovog nastupa, svi hodočasnici obišli su oltar i kip Majke Božje Vinagorske, a kuburaši su ponovno zapucali i označili početak kulturno-zabavnog programa. U Područnoj školi otvorena je prigodna uskrsna izložba dječjih radova, te izložba filatelističkog društva “Zaboky“, s motivima prigodnih poštanskih žigova Zagorskog križnog puta, kojemu je vinagorska pošta ove godine bila IX. postaja.

4 (2)

Uskrsnim ponedjeljkom započela su hodočašća koja završavaju tradicionalnom “Zahvalnicom“, posljednje nedjelje u listopadu.

Jelena Jazbec

Foto: Jelena Jazbec i Župa Vinagora

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.