Kako biti katolik u politici

„Kako biti katolik u politici“  tema je tribine održane u četvrtak, 5. travnja u Pastoralnom centru  Župe svetoga Josipa u Ličkom Osiku

0
„Kako biti katolik u politici“  tema je tribine održane u četvrtak, 5. travnja u Pastoralnom centru  Župe svetoga Josipa u Ličkom Osiku na kojoj je gostovala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.
Na poziv župnika vlč. Luke Blaževića Marijana Petir je u sklopu “Tribine četvrtkom“ govorila o tome kako se kao katolkinja nosi s poslom političarke, s obzirom na to da se radi o dva poziva za koje se često smatra da su nespojivi.
Petir je naglasila da  svatko tko je katolik i bavi se politikom treba biti dosljedan, a na prvo mjesto treba stavljati opće dobro, a ne svoje osobne interese te kako joj je to uvijek na pameti kada donosi odluke i glasuje.
„Kada bismo se bolje organizirali i jedni druge više podržavali, mogli bismo puno više pridonijeti razvoju svoje lokalne zajednice ali i naše domovine. Želim vas ohrabriti da promislite koja je vaša uloga i gdje možete dati svoj doprinos. Nismo svi pozvani da budemo političari, ali svatko od nas ima svoj poziv i trebamo mu se odazvati i pokušati nešto zajednički napraviti“, rekla je Petir ističući kako nas, dok se vjernici drže sa strane jer smatraju da će politikom uprljati ruke, oni manje dobri i manje sposobni vode u propast.
Europarlamentarka se dotakla i aktualne teme – Istanbulske konvencije rekavši kako je protiv njene ratifikacije.
„Naravno da sam apsolutno protiv bilo kakvog oblika zlostavljanja i nasilja te se zalažem da se ono najoštrije sankcionira. No,  Hrvatska ima zakonodavstvo koje sadrži svih 48 elemenata instrumenata za borbu protiv nasila koje sadrži i konvencija stoga nema potrebe ratificirati taj dokument, već trebamo zakone koje smo donijeli provoditi“, smatra Petir te navodi kako je problem Istanbulske konvencije što ona uvodi definiciju roda kao društvenog konstrukta i što smo to u slučaju ratifikacije dužni ugraditi u svoje javne politike.
Poručila je i da trebamo bolje iskoristiti prednosti koje imamo kao članica EU.
“Imamo osigurano samo za program ruralnog razvoja 2,4 milijarde eura, a iskorišteno je svega 18%. Sela su prazna, mladi odlaze, nemamo infrastrukturu, a za sve postoji novac. Nadam se da će posljednji natječaji dati zamašnjak hrvatskom selu, “ zaključila je Petir.
Tribinu je moderirao mons. Marinko Miličević, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije, a Marijanu Petir je došao poslušati i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

 

Izvor: www.petir.eu

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.