MOSTOVI ZASTUPNICI OTKRILI TAJNI PLAN POLICIJE? “U Slavonskom Brodu stvaraju golemo prihvatilište za migrante, na 80.000 kvadrata, a javnost ne zna!”

Tomislav Panenić, saborski zastupnik te Ružica Vukovac, Nizar Shoukry i Ivan Prskalo, kandidati Mosta nezavisnih lista za EU parlament, održali su konferenciju za medije gdje su upozorili na brojne probleme života u pograničnim područjima Slavonije, Baranje i Srijema. Gospodarska i migrantska kriza te brojni drugi problemi kao što je zagađenje zraka od rafinerije u Bosanskom Brodu, uzrokovali su sveukupno nazadovanje ove regije

Izvor: most-nl.com
0

 

Tomislav Panenić, saborski zastupnik te Ružica VukovacNizar Shoukry i Ivan Prskalo, kandidati Mosta nezavisnih lista za EU parlament, održali su konferenciju za medije gdje su upozorili na brojne probleme života u pograničnim područjima Slavonije, Baranje i Srijema. Gospodarska i migrantska kriza te brojni drugi problemi kao što je zagađenje zraka od rafinerije u Bosanskom Brodu, uzrokovali su sveukupno nazadovanje ove regije.

„Vladajuća je garnitura u Hrvatskom saboru odbila Mostov prijedlog izmjena Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata kojim se ograničava transport sirove nafte u Hrvatskoj koja prelazi granične vrijednosti sadržaja sumpora od maksimalno 1,0% m/m. Preradom nafte s visokim udjelom sumpora u rafinerijama koje nemaju tehnološke uvjete za njenu preradu, kao što je rafinerija u Bosanskom Brodu, ugrožava se kvaliteta zraka, a time i zdravlje te kvaliteta života građana Slavonskog Broda. Koji interesi stoje iza ovakve odluke mjerodavnih institucija? Poznavajući ih, ne bi me čudilo da su ih Rusi pridobili na svoju stranu, ali zašto Europska unija ništa ne poduzima da se spriječi daljnje trovanje Brođana koji samo žele biti ravnopravni stanovnici iste te Unije? Zato što Vlada Republike Hrvatske nema odlučnosti niti u upravljanju Hrvatskom niti u podizanju naših problema na dnevni red EU-a“ – izjavila je Ružica Vukovac.

Nizar Shoukry upozorio je na neodrživo stanje migrantske krize te na sve veću agresivnost migranata i povećanje broja krivičnih prijava povezanih s njima.

„Pokazali smo u migrantskoj krizi našu humanost i solidarnost sa svim ljudima koji su bježali od vihora rata u Siriji, ali današnji migranti nisu više oni koji bježe od rata. Sve veći je sigurnosni problem koji oni donose, a prema informacijama kojima ja raspolažem, očigledno se neće smanjivati broj ljudi koji pokušavaju preko Hrvatske doći u Europsku uniju“ – istaknuo je Nizar Shoukry.

Institucije Europske unije imaju tradiciju vatrogasnih, kozmetičkih rješenja koja kratkoročno saniraju posljedice problema, umjesto da se posegne za konkretnim potezima koji će ukloniti njegov uzrok. U slučaju migrantske krize, time se izraziti pritisak stavlja na pleća država članica uz vanjsku granicu EU-a, uključujući i Hrvatsku.

„Ovaj dio Hrvatske se više ne može i ne smije sam nositi s problemima migrantskih ruta, dok su država, EU i njihove institucije nemarne i ne pokazuju interes za rješavanjem problema tamo gdje nastaje kao i problem propusnosti granica susjednih država, Srbije i Bosne i Hercegovine“ – nastavio je Shoukry.

„Dobio sam informaciju da je MUP potpisao ugovor s INA-om za primitak migranata. To je 80.000 kvadrata u Slavonskom Brodu. Čeka li Slavoniju još jedan migrantski val? To javnost ne zna. Mi tražimo transparentnost. Ugovor je potpisan u trećem mjesecu prošle godine. Je li Hrvatska spremna da bude hotspot, je li to ucjena da bi Hrvatska ušla u Schengen? Zašto uzimamo toliko prostora, a znamo da su Slovenija i Mađarska zatvorile granice“ – zaključio je Shoukry.

Ivan Prskalo, rođeni Brođanin, zatražio je od institucija EU-a da osiguraju zaštitu ovih područja, ali i veću financijsku podršku putem EU fondova, kako bi ugroženim pograničnim područjima EU-a, gdje se nalazi i Slavonski Brod te veliki dio Slavonije, Baranje i Srijema, pružili životni standard kakav zaslužuju.

„Most se zalaže za to da institucije EU-a moraju više prepoznavati probleme svojih rubnih i manje razvijenih područja te im kroz svoje fondove omogućiti da gospodarski zažive. Samo uz bolji životni standard i dostojne plaće možemo zadržati ljude u našoj Slavoniji“ – naglasio je Prskalo.

Nadalje, mladi Brođanin se osvrnuo i na nedostatak suradnje s građanima i stručnim skupinama, koji itekako imaju znanja i sposobnosti pomoći u uspostavljanju zdrave tržišne ekonomije.

„Mi se izričito zalažemo za bolju suradnju s građanima i stručnim skupinama, oni su ti koji mogu ponuditi konkretna rješenja pri krojenju posebnih politika i programa, oni su ti koji stvaraju dodanu vrijednost. Bez suradnje s građanima nema napretka i razvoja, za to će se Most boriti“ – izjavio je Prskalo.

Nakon konferencije za medije družili smo se s građanima i organizirali preventivno mjerenje tlaka i šećera u krvi.

 

Izvor: Sloboda.hr

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=pKSiptG5BKU

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.