Nikodeme, vrijeme je blizu! Ustani i pođi!

Razmišljanje uz 4. korizmenu nedjelju

Foto: pixabay.com
0

Spasenje po vjeri u Isusa Krista! Križ Kristov bio je podignut za sve ljude svijeta da po njemu svatko zadobije otkupljenje, milost Božje blizine.

Dragi čitatelji! Evanđelist Ivan na četvrtu nedjelju korizme donosi nam tekst spasenja: „Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako ima biti podignut Sin Čovječji da svaki koji vjeruje u njega ima život vječni“( Iv 3,14-15.). Isus se poziva na Stari zavjet i događaje koje Židovi poznaju. Koristeći tu sliku, nastoji predkazati svoje muku Nikodemu, pobožnom Židovu koji rado sluša Isusa, jer vjeruje u njega i njegovo proročko poslanje. Po djelima prepoznaje Isusa, prihvaća ga za proroka, mijenja svoj život, raduje se svakom susretu s njime, iako u tajnosti da ga drugi Židovi ne bi vidjeli. Taj vjerni Nikodem je gotovo jedini farizej koji se zauzimao za Isusa na sramotnom suđenju i htio osloboditi ga… A nama se postavlja pitanje što znači to da ima biti podignut Sin Čovječji?

Vjerujem da smo kao vjernici često promišljali o tome, čitajući Novi zavjet i vukli paralele, tražili odgovore u Starom zavjetu. Tako možemo u knjizi Brojeva 21 poglavlje, 4-9 retka čitati događaj u kojem narod nakon izlaska iz Egipta, nezahvalan mrmlja i postaje nestrpljiv i govori protiv Boga i Mojsija. Ljute se što su izašli iz Egipta nezahvalni za nebesku hranu manu i prepelice i traže više. Posljedica toga mrmljanja, kao što čitamo u knjizi, jest kazna koju im Bog šalje zbog nevjernosti, zmije otrovnice od kojih umire mnogo izraelskog naroda. Ali Bog ne ostavlja svoj narod u propasti! Nakon njihova kajanja i molbi Mojsiju da ih zagovara kod Boga, Bog naređuje Mojsiju da napravi mjedenu zmiju i podigne je na stup da bi je svi mogli vidjeti, kako bi postala lijekom svakome tko je pogleda nakon što bi ga ugrizla ljutica, te bi ozdravljali.

Dragi prijatelji! Isus nam donosi sliku „podignuća“ spasenja za sve ljude. On sebe stavlja, svojevoljno na sramotno drvo križa da bi po njemu svi koji vjeruju bili spašeni, ozdravljali. Koliku ljubav Bog ima za sve nas ljude? Svoga Sina predao je za naše spasenje i otkupljenje. Čovjek današnjice kao i narod u Mojsijevo vrijeme mrmlja, nezahvalno govori protiv Boga i Crkve kao da se ponavlja povijest i neko zlo današnjice preko raznih bolesti osvješćuje čovjeka da je stvoren za dobro, za slaviti Boga i poštivati brata čovjeka. Mi ljudi često puta na svojim vlastitim pogreškama učimo što je bol i praznina, beznađe u životu živeći bez Gospodina. A Gospodin Isus poziva i nas danas kao i Nikodema svojeg suvremenika da vjera u njega jedino garantira život vječni, blaženstvo, mir, zajedništvo sa svetima i izabranima. Vjera i djela koja vjeru trebaju pratiti prepoznaju se u ljubavi učinjenoj za drugoga, u radosnom zahvaljivanju dragome Bogu u molitvi, pobožnostima križnoga puta. Upravo u toj pobožnosti križnoga puta najjasnije doživljavamo Isusovu muku, smrt, ali i uskrsnuće koje dolazi u dan kada Bog to odredi za svakog čovjeka pojedinačno i na općem uskrsnuću na koncu svijeta.

Dragi čitatelji! Uzdignut križ Isusov je nama podsjetnik čitavog života, a naročito u ovo korizmeno, milosno vrijeme, obraćenja i promjene na dobro, da gledajući ga, moleći se njemu prepoznajemo svoje slabosti, mane, pogreške, kajući se za njih, nastojeći živjeti bolje, svetije. Sakramenti su nama pomoć, sredstvo spasenja koje radosno koristimo. Ti sakramenti ozdravljenja su sveta ispovijed i bolesničko pomazanje kada nam je to potrebno da bismo radosno živjeli svoju svakodnevnost bez obzira gdje se nalazili, s kime živjeli, što radili. Isus pred vratima našeg srca u svakom trenutku daje nam snagu i nadu u bolje sutra, radost susreta, zadovoljstvo življenja.

Stoga molimo Gospodina prigodnim riječima iz popričesne molitve Misala ove korizmene nedjelje: „Bože, ti prosvjetljuješ svakog čovjeka koji dolazi na ovaj svijet; molimo te, izlijeći nam sljepoću srca da spoznamo što je pravo i tebe iskreno ljubimo!“ kako bismo u ovoj korizmi ispravili krive putove života i naučili vidjeti brata, sestru u potrebi, te u njima prepoznati Krista patnika i učiniti dobro onoliko koliko smo u mogućnosti. Biraj dobro! Vjeruj! Moli! Posvećuj! Amen

Vlč. Stjepan

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.