O Boki i u Boki

Zbornik radova Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Izvor: pixabay.com
0

Predgovor

U okviru svoje znanstvene strategije Hrvatsko katoličko sveučilište razvija istraživanje povijesti, kulture, identiteta Hrvata izvan Hrvatske kroz nastavnu i znanstvenu djelatnost. U tom smislu Sveučilište je pokrenulo znanstvene aktivnosti koji su tematski posvećene skupinama u različitim kulturnim društvenim i pravnim okvirima: hrvatskim autohtonim manjinama, hrvatskom iseljeništvu i Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Izvor: pixabay.com

Prva znanstvena aktivnost (znanstveno-stručni skup Demografske promjene i kulturna baština Hrvata u Boki kotorskoj, održan 11. – 15. listopada 2017. godine u Zagrebu i Boki kotorskoj) posvećena je hrvatskoj autohtonoj manjini u Boki kotorskoj tj. Crnoj Gori. Boka kotorska je istaknuta jer se na tom području nalazi najveći dio kulturne baštine hrvatske zajednice u Crnoj Gori – podjednako materijalne i nematerijalne (graditeljstvo, pučka umjetnost, jezična baština, tradicijske vještine, običaji i dr.).

Izvor: pixabay.com

Navedeni prostor značajan je i u demografskom smislu, jer najveći broj baštinika hrvatske materijalne i nematerijalne kulturne baštine u Crnoj Gori živi na tom području. Globalizacijski procesi i politička svakodnevica mogu stvarati odnose koji se manifestiraju u odnosima moći između „većinskih“ i „manjinskih“ kultura što može za posljedicu imati svjesno ili nesvjesno potiskivanje manjinske kulturne baštine. Kako je u pravilu riječ o demografski malim zajednicama depopulacija i starenje su dodatni problem. Smanjenje broja pripadnika manjinske zajednice ujedno predstavlja smanjenje broja nositelja hrvatskog identiteta, napose među mlađim dobnim skupinama.

Izvor: pixabay.com

Zaštita nematerijalne kulturne baštine vrlo je osjetljivo pitanje jer je u izravnoj vezi s brojem pripadnika manjinske zajednice koji su nositelji kulturnih praksi.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=bX2Tg3ZK8z8

Napori u očuvanju kulturne baštine nisu samo kulturni već i ekonomski jer je kulturna baština važan resurs u kojem svoj interes mogu pronaći Republika Hrvatska i Republika Crna Gora.

Izvor: pixabay.com

Ovaj Zbornik nastao je kao rezultat rada autora, sudionika znanstveno-stručnog skupa Demografske promjene i kulturna baština Hrvata u Boki kotorskoj, te mu je glavni cilj istraživački doprinijeti razumijevanju kulture Hrvata u Boki kotorskoj, te obrazovno i kulturno osnaživanje hrvatske manjinske zajednice u Crnoj Gori.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=bMA_PXARpT4&t=5s

On je tek jedan od prvih koraka, i nadamo se, dobra podloga za daljnji angažman institucija, kulturnih udruga, pojedinaca te resursa matične i domicilne države. Na taj način, Zbornik je zamišljen kao jedan od doprinosa otvaranju mogućnosti za aktivno djelovanje u očuvanju kulturne baštine hrvatske manjine i  osnaživanje (auto)recepcije njihova kulturnog nasljeđa.

Izvor: pixabay.com

Provedbu skupa i tiskanje Zbornika potomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Za organizaciju dijela skupa koji se održao u Boki kotorskoj zahvale upućujemo Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore.

Izvor: pixabay.com

 

Urednici

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=rAR76GtQsa4

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.