Štrumfovi i Petrože u novoj akciji uređenja Krušljevog Sela

0
13071862_569972929831682_8563947576496054239_o
Petrože i Štrumfovi u akciji. Dobro, tu odmaraju 🙂

Jeste li danas učinili nešto i za druge, a ne samo za sebe? Posadili cvijet, uredili mali kutak i za druge ili sudjelovali s nekim u zajedničkoj aktivnosti?

Udruga Petrože – Krušljevo Selo je u tjednu i dan prije obilježavanja Svjetskog dana planeta Zemlje sudjelovala i odradila volontersku akciju uređenja mjesta u centru Krušljevog Sela kod kapele Sv. Petra i Pavla iz 19. stoljeća (1800.-1808.).

Akciju su zajedno odradili Hortikultura Vojtić, Štrumfovi – sekcija za djecu i mlade i članovi udruge Petrože. Pritom se uredio betonski okvir iz 1926. godine koji je izgradio Josip Pešt, negdašnji meštar za zdence i zidanje. Okvir se ispraznio i očistio od prijašnjeg sadržaja i popunio novom zemljom i sadnicama lavande i bijelog jorgovana.

Kapela sv. Petra, Krušljevo selo, Oroslavje, foto - Zlatko Gustin.
Kapela sv. Petra, Krušljevo Selo, Oroslavje, foto – Zlatko Gustin.

Ujedno se u krugu kapele obnovio Petrov zdenac, te se u njega, sa novom zemljom za cvijeće, posadilo i novo raslinje i biljke – plava trava, pazikuće, bijele ljubičice i prkos. Nakon uređenja tih dvaju sadržaja članovi Udruge su obrezali sadnicu već izrasle lipe koja je nasljednik stoljetnih sorti lipe koje se više ne mogu naći u rasadnicima ili u plastenicima.

Lipa je sa ekološkom sekcijom Eko zeko posađena 2009.godine, a podrijetlo sadnice je Bračak. Tim aktivnostima se želi ukazati na važnost očuvanja planeta i važnosti međusobnog funkcioniranja biljaka, životinja i čovjeka u istom biosustavu, a kroz pravilno gospodarenje vodom, šumama i okolišem.

Ove aktivnosti su dio projekta Eko zeko kojeg Udruga provodi od mjeseca ožujka 2016. godine, a u suradnji sa Hortikulturom Vojtić, gradom Oroslavje, Turističkom zajednicom grada Oroslavja, Osnovnom školom Oroslavje i Mrežom udruga ZAGOR, a ujedno su dio aktivnosti kojima u projektu Štrumf, Udruga želi pokrenuti mlade i djecu na aktivnije uključivanje u zajednicu kroz volonterizam.

 

Piše: Darko Krušelj

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.