Tko je aktualni filipinski predsjednik Rodrigo Duterte?

Jedan od najosebujnijih i najkontroverznijih današnjih političkih lidera svakako je aktualni filipinski predsjednik Rodrigo Duterte, koji ima nadimke "Rody" i "Digong". Evo par informacija o njemu

Izvor: pixabay.com
0

 

Jedan od najosebujnijih i najkontroverznijih današnjih političkih lidera svakako je aktualni filipinski predsjednik Rodrigo Duterte, koji ima nadimke “Rody” i “Digong”. Evo par informacija o njemu.

Kad je došao na vlast 30. lipnja 2016. godine, postao je najstarija osoba (71 godina) koja je postala predsjednikom Filipina. Odmah je najavio rat narko bandama, a samo mjesec dana kasnije, prema službenim podacima, ubijeno je 293 dilera drogom. Izjavio je : „Nećemo stati dok zadnji trgovac drogom, financijer i diler ne budu uhićeni i zatvoreni … ili ubijeni što se mene tiče”. 

Na kraju 2016 godine, bilanca je glasila: 1.007.153 kriminalaca i prijestupnika predalo se vlastima ili su uhićeni, a 73 vladina dužnosnika uhićena su pod optužbama za umješanost u trgovinu drogom.
Da ozbiljno misli, svjedoči i njegova izjava o sumnji da je njegov sin upleten u dilanje: “Ako budem imao djecu koja su upletena u drogu, ubit ću ih kako ljudi ne bi imali što za reći”.

Kada je Vijeće za ljudska prava UN izrazilo zabrinutost zbog Duterteove politike i ovlasti koje je dao policiji i kada su željeli poslati promatrača, Duterte je izjavio: „Ne znam tko bi mogao doći ovdje, ali tko god to bude, naprije ću mu opaliti šamar. Nije me briga što kažu oni momci od ljudskih prava. Ja imam dužnost da očuvam ovu generaciju. Ako pritom moram kršiti ljudska prava, j….e mi se za to. Moram uliti strah u neprijatelja države koji uništava našu djecu. Kada SAD bombardira selo da bi ubili militante, i pritom ubije djecu, to se naziva kolateralnim žrtvama, a ovo nazivate ubojstvima?“ 

Također, Obami je poručio da “ide k’vragu”, a čelnicima EU “da se j..u”.

Duterte je Filipincima poručio da ukoliko prerano umre, to će sigurno biti djelo CIA-e. „Otvoreno kažem filipinskom narodu, ako ja umrem, Amerika će biti kriva za to. CIA će stajati iza toga. Jednog dana ću vas istjerati iz svoje zemlje. Ili ćete me vi bezdušnici morati ubiti, ili ćete morati otići iz moje zemlje. Izaberite!“

Obećao je izbrisati svaki trag Rothschildovog financijskog kriminala iz njegove zemlje, naglasivši da više neće odgovarati na pritiske i financijske ucjene američke vlade ili globalnih bankarskih institucija. Filipini su znatno pogođeni financijskim mjerama MMF-a i privatizacijom, te su, barem do njegovog dolaska na vlast, bili ujedno jedna od najkorumpiranijih azijskih država.

Uveo je politiku uništavanja prokrijumčarenih luksuznih automobila buldožerom, a zbog zlostavljanja filipinskih sobarica u Kuvajtu, trajno je zabranio zapošljavanje u toj državi. Najavio je povlačenje Filipina iz Međunarodnog kaznenog suda, kao i to da će prestati psovati.

Posljednje ankete pokazuju da unatoč svemu tome tri četvrtine Filipinaca podupire predsjednika zbog njegove odlučnosti da se bori protiv trgovine drogom koja uništava tu azijsku zemlju.

 

facebook status

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.