U borbi protiv demografske katastrofe NHR neće biti samo promatrač

U borbi protiv demografske katastrofe NHR neće biti samo promatračUznemirujući demografski podaci pokazuju kako je razmjer hrvatskog iseljavanja gotovo nezabilježen u Europskoj uniji. Ni jedna članica EU-a nije doživjela da joj se u četiri godine iseli sedam posto stanovništva. Dok prosjek iseljavanja iz istočnoeuropskih zemalja EU-a danas iznosi oko 10.000 godišnje, iseljavanje iz Hrvatske u zadnje tri godine broji preko 60.000 godišnje

0

 

 

Uznemirujući demografski podaci pokazuju kako je razmjer hrvatskog iseljavanja gotovo nezabilježen u Europskoj uniji. Ni jedna članica EU-a nije doživjela da joj se u četiri godine iseli sedam posto stanovništva. Dok prosjek iseljavanja iz istočnoeuropskih zemalja EU-a danas iznosi oko 10.000 godišnje, iseljavanje iz Hrvatske u zadnje tri godine broji preko 60.000 godišnje.

Ovom masovnom iseljavanju, kao čavao u lijes, pridaje se i niska stopa nataliteta. Država koja gubi svoju djecu treba se zapitati nad samom sobom. U svim bivšim komunističkim zemljama niču institucije, studije i instituti kojima je zadatak istraživati problem i raditi sve da se ljudi, nakon što steknu nova znanja, vještine ili novac, vrate i počnu novi život u “staroj” domovini.

Hrvatska je zemlja koja se nalazi na putu da se zbog demografskog problema doslovno uruši. S druge strane, stvara se dojam da eurobirokratski poslušnici, koji su trenutačno na vlasti, svojom krajnjom nezainteresiranošću i sterilnim inicijativama po pitanju rješavanja demografske katastrofe, kao da otvoreno žele da se Hrvatska prazni. Zapravo, tu ne izostaje i pitanje kakva je uloga EU-a u cijeloj priči. Migracije nikada nisu interesno neutralne i ne događaju se slučajno, nego se proizvode.

Nakon neuspješne opstrukcije aktualna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kapitulirala je potpisujući odobrenje Studija demografije i iseljeništva na Hrvatskim studijima. Plenkovićevo ministarstvo znanosti, naime, jedno je vrijeme stopiralo dopusnicu dok ne ispita zadovoljavaju li se svi potrebni uvjeti za ustroj studija. Međutim, najveći problem za Ministarstvo generiran je iz ministričinog ideološkog rakursa i pitanja da li će ovaj studij nemalu pažnju dati i onom iseljeništvu koje “neuvijeno simpatizira ustaštvo”. Iste strahove artikuliraju i Pupovčeve Novosti kada napominju da se “ovim studijem promiče povijesni revizionizam i veliča NDH.” Dakle, za SDSS i HNS – te stranke koje već desetljećima egzistiraju u koruptivnim i klijentističkim shemama, pokušaj da se na akademskoj razini daju odgovori i rješenja vezana za hrvatsku demografsku katastrofu, percipiraju “povijesnim revizionizmom”.

NHR u svojim programskim načelima navodi upravo demografsku politiku kao jednu od strateških odrednica svojeg političkog djelovanja. Revitalizacija hrvatskoga sela i usporedna potpora gradskom stanovništvu promjenom gospodarske i poljoprivredne politike. Povećanje broja vrtića i odgajatelja, poboljšavanje uvjeta u kojima djeluju odgajatelji u dječjim vrtićima, kao i osiguranje potpore zapošljavanju mladih i obitelji s većim brojem djece pomoći bit će samo jedan segment u sustavu demografskih mjera s kojim a će se pomoći zaustavljanje pada sve manjeg broja djece i obitelji u našoj Domovini.

Stoga, pozdravljamo osnivanje Studija demografije i hrvatskoga iseljeništva na Hrvatskim studijima radi velike akademske, društvene, gospodarske, narodne i nacionalne potrebe. Jer, kako se navodi u programu studija, djeca i mladi nositelji su hrvatske razvojne budućnosti, a hrvatsko iseljeništvo je veliko hrvatsko bogatstvo. Silina recentnoga iseljavanja počela je ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva hrvatska država, stoga NHR neće biti promatrač, već nositelj odgovornosti prema vlastitom demografskom opstanku.

 

facebook status

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.