Alan Šavar (NHR): Administrativni monstrum, državna uprava RH – a

0

 

Sinoć sam se sa prijateljem preko Messengera dopisivao o švicarskoj administraciji pa smo malo uspoređivali tu njihovu državnu upravu sa ovom “našom”.
Neki osječaj ili šesto čulo mi je cijelo vrijeme govorilo da je ona švicarska sigurno bolja i učinkovitija ali kada sam usporedio konkretne brojke, moram priznati da ne samo da sam zaključio da su osječaj i šesto čulo bili u pravu, nego sam ostao šokiran!

Prvo što mi zapelo za oko je broj Ministarstava… mi ih – u trenutku kada ovo pišem – imamo čak dvadeset (20) a jadni Švicarceki jedva jedvice uspjeli doći do njih sedam (7). Pazi ovo, zemlja koja doduše ima duplo više stanovnika ali je po veličini teritorija nešto malo manja od Lijepe naše, ima samo sedam Ministarstava? A njihovi Ministri (Bundesrat) čak nemaju na raspolaganju vlastite vozače i službeno prometalo nego se moraju vucarati po vlaku, tramvaju i autobusu sa običnim pukom… i to bez ikakvog osiguranja!
Stvarno – jad i bijeda ti Švicarci….

Odmah sam se sjetio onog vica kada Hrvat pita Švicarca: “kako to da vi Švicarci imate Ministarstvo pomorstva… a nemate more?” A Švicarac mu odgovara: “pa i vi Hrvati imate Ministarstvo financija….”

Satiru i viceve na stranu. Pogledajmo malo kako to izgleda u brojkama: prema službenim i dostupnim podacima Švicarska ima oko 38 tisuća državnih službenika dok ih Hrvatska ima oko 49 tisuća. Valja napomenuti da u ovim brojkama nisu ukljućeni službenici na razini Kantona u CH odnosno Županija u RH… a moj osjećaj (opet on…!) mi govori da bi onda usporedba bila još dramatičnija…! Dakle, razlika od otprilike 11 tisuća. Neka je plaća tih uhljeba u prosjeku 10 tisuća kuna (bruto) dolazimo do cifre od 110 milijuna kuna mjesečno odnosno 1.32 milijarde kuna godišnje koliko porezne obveznike košta samo ta razlika u broju sisavaca državnog proračuna. U ovoj cifri čak nisam uključio nekakve dodatne troškove poput mogućih božičnica, putnih troškova, dodataka za ovo i za ono pa čak niti troškove infrastrukture (ureda, namještaja, računala, struje, vode….) koju koriste tih 11 tisuća kupljenih glasaća… pardon – službenika. Već ova brojka od jedne milijarde i tristodvadeset milijuna Kuna je…. da ti pamet stane!!!!

Da je ta naša državna uprava barem brža ili učinkovitija ili (biti ću skroman) uslužnija od one švicarske poklopio bi se ušima i šutio bih… ali iz osobnog iskustva znam da tome nije tako. Dapaće, ne mogu se oteti dojmu da ovi naši, ako uopće nešto rade, svako malo izmišljaju i osmišljaju neke sulude i odnarođene zakone, uredbe, propise i pravilnike samo da bi opravdali njihovo vlastito postojanje i naravno pronašli još neku mogučnost gdje bi izmuzli još po koju Kunu od naroda.

No vratimo se za kraj još malo na spomenute brojke: Ako bi sveli samo jedan dio tog našeg administrativnog monstruma (čitaj: državne uprave) na razinu švicarske administracije koja služi duplo većem broju stanovnika, uštedjeli bi najmanje dvije milijarde (!!!) kuna godišnje ako ne i puno PUNO više. Ali sigurno dovoljno da se dignu mirovine (onima koji su ih i zaslužili)… i plaće zdravstvenim radnicima… i učiteljima…. i policiji… i tko zna kome još…

Nisam završio doktorat u ekonomiji nego samo srednju ekonomsku i nakon toga višu turističku… ali da bi se uočilo da u našoj državnoj upravi nešto ne štima nego debelo smrdi… ne treba biti dr.oec.!

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.