Hosana Sinu Davidovu!

Foto: TUZG
0

Hosana Davidovu Sinu: Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje! Izraelov Kralju: Hosana u visini! (Mk 21,9)

Dragi čitatelji! Koliko događaja u nekoliko dana počinje Cvjetnicom! Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, mnoštvo naroda u procesiji s grančicama u rukama mašu, kliču, vesele se dolasku Kralja…, a nekoliko dana poslije viču: raspni ga raspni… Postavlja nam se pitanje koliko je tragedije u jednom tjednu doživio Isus i cijeli Židovski narod? Kako je započela Isusova muka i trpljenje kad ga svi uz klicanje i pjesmu prate na ulazu u Jeruzalem?

Izvanjsko slavlje Svetoga tjedna prekida se Posljednjom večerom Isusa i njegovih učenika nakon koje ga jedan od apostola izdaje, a što slušamo u muci po Evanđelistu Marku, pokušavajući doživjeti Isusove posljednje zemaljske sate uprisutnujući  tragičan događaj neprihvaćanja istine i Isusa za Kralja, te njegovu muku i smrt koja nije kraj!

Dragi prijatelji! Nedjelja Cvjetnice i Muke Isusove osvješćuje nas za trpljenje, žrtvu, predanje kakvo je Isus imao za sve nas, da nas spasi. Potiče nas na promišljanje o našim vlastitim pogreškama, krivim odlukama, nepromišljenim djelima i poziva da u Njemu pronađemo odgovore i djelovanje za dobro drugih, ne samo nas samih. Često puta u tim životnim previranjima dolazi nam agonija poput Isusove u bolnome času: “Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“ koja nam pomaže u svijetlu Isusove muke i trpljenja pogledati „gore“ i u radosti srca susresti Gospodina i mirno krenuti dalje, dobiti novi smisao, ići naprijed.

Dragi čitatelji! Slaveći blagdan Cvjetnice, ulazeći u procesije naših mjesta, gradova, sela nosimo ne samo izvanjsko raspoloženje i cvijeće, bilo to maslinove grane, palmine i drugo živo cvijeće, već obnovljeno srce, mirnu savjest, prijateljski duh prema svima koje susrećemo da prepoznaju Krista u nama kako bi vjerovali i nakon slavlja i u teškoćama života.

Krist nam je svima blizu! Nije otišao na drvo križa da bude spas za samo neke, nego za sve ljude koji žele pronaći istinu, mir, živjeti po Zapovijedima, očekivati mirnu starost i blaženstvo u vječnosti.

U Misalu darovne molitve stoji zapisano: “Molimo Gospodina da nam se smiluje po muci svoga Sina. Djelima to ne zaslužujemo, ali se uzdamo u tvoje milosrđe i jedinstvenu žrtvu Isusa Krista“. Hosana u visini! Amen

Vlč. Stjepan

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.