POKUŠAJ PROBOJA PREMA VUKOVARU – BOJ ZA KARADŽIĆEVO 9. STUDENOGA 1991. GODINE

Izvor: usjp-roda.com.hr
0

U pokušaju probijanja blokade Vukovara, pripadnici specijalne policije iz Varaždina („Rode“) izveli su 9. studenoga 1991. godine vrlo hrabar, ali rizičan i kako se ubrzo pokazalo pogibeljan napad na selo Karadžićevo u istočnoj Slavoniji. Krenuli su u pomoć Vukovaru u kojemu se nalazilo i oko 200 Varaždinaca uključenih u njegovu obranu.

U akciju se nisu uključile postrojbe čija je to također zadaća bila, a angažirane su po zapovijedi tadašnjeg zapovjednika Operativne skupine Vukovar – Vinkovci – Županja, Mile Dedakovića Jastreba. Topnička potpora je potpuno izostala (nisu djelovali čak ni minobacači), tako da su specijalci „Roda“ bili prepušteni sami sebi.

Potpuno iznenađenje uslijedilo je kad su ušli u samo selo.

Naime, izviđanjima izvršenim prethodnog dana utvrđeno je kako na ovom području jugovojska i četnici ne raspolažu velikim snagama, ali su oni tijekom noći dovukli dodatne snage, te topništvo, tenkove i teške strojnice, tako da je hrvatske specijalce dočekala izuzetno jaka vatra koja je onemogućila svako napredovanje.

Neprijatelju se nije moglo parirati bez odgovarajućeg protuoklopnog naoružanja i topničke potpore, pa su se „Rode“ našle u vrlo teškoj situaciji iz koje su ih nastojali izvući pripadnici ZNG-a.

Četvorica specijalaca „Roda“ su poginula (Željko Pongrac, Branko Kos, Mladen Kasun i Zvonimir Kardoš), a jedan (Vlado Štampar) se još uvijek vodi kao nestao. Ranjeno je 28 pripadnika ove postrojbe.

Mora se naglasiti kako su naši dečki iz Zagorja, pa i Varaždinci, u Domovinskom ratu bili angažirani na svim bojištima – od Iloka i Vukovara preko Banovine, Korduna, Like, Dalmacije, Gorskog kotara do Dubrovnika i Konavla. Borili su se izuzetno hrabro i požrtvovno i podnijeli velike žrtve.

Vukovar i cijela Slavonija preživjele veterane iz Zagorja i danas dočekuju s radošću i zahvalnošću na obilježavanjima obljetnica.

Oni su na djelu pokazali kako se voli i brani Domovina. 

 

Izvor: portal.braniteljski-forum.com

Akcija napada na selo Karadžićevo, TV Kalendar, HTV 1

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=Wmsi-BedNYE&feature=emb_title

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.