Presudni izbori za Andreja Plenkovića i Davora Bernardića

Izvor: pixabay.com
0

 

Predstojeći izbori za EU parlament koji se održavaju krajem svibnja, odredit ce budućnost HDZ – Hrvatska demokratska zajednica i SDP Hrvatske te sudbinu njihovih lidera. Posljednje istraživanje javnog mišljenja pokazalo je da HDZ rapidno gubi popularnost što je posljedica velikih turbulencija unutar same stranke jer se Andrej Plenković neuspješno pokušava riješiti svog zamjenika Milijana Brkića. Drugi problem je katastrofalna izborna lista koju predvodi neiskusni Karlo Ressler, a čine ju većinom politički anonimci bez podrške stranačke baze.

Andrej Plenković nikada nije prihvaćen u biračkoj bazi HDZ-a jer je ljevičar kojem su politički uzori Vesna Pusić i Ivo Josipović. Europski izbori su za njega presudni jer ako osvoji samo 4 mandata, morati će se povući iz politike. Naime, njegov prethodnik Tomislav Karamarko je osvojio 41,42 posto glasova i čak 6 zastupničkih mjesta. Snažan rast MOST nezavisnih lista i Neovisni za Hrvatsku nikako ne ide na ruku HDZ-u jer će obje stranke osvojiti mandat u Briselu. To sve može dovesti do smjene Plenkovića jer su za njega svibanjski izbori od presudne važnosti te mu mogu zapečatiti političku karijeru.

Ista je situacija na ljevici jer se rejting SDP-a spustio na 13,3 posto što je najniže od kada postoje istraživanja. Davor Bernardić je na meti kritika javnosti i unutarstranačke oporbe od svog izbora za šefa SDP-a, ali svi pokušaji njegovog rušenja nisu urodili plodom. Ne ide mu na ruku jačanje Živi zid koji se primakao SDP-u na samo 1,5 posto razlike, a Amsterdamska koalicija je već na početku predizborne kampanje dostigla 10 posto podrške birača.

Ne treba zaboraviti niti Dalija Orešković – START koji su osnovali istomišljenici Zorana Milanovića jer će ta stranka uzeti nešto glasova, unatoč silaznom trendu. Bernardić je kao cilj zadao osvajanje 3 EU mandata, ali je trend takav da će se boriti za 2 zastupnička mjesta. On je svjestan da će morati otići s čela stranke ukoliko osvoji samo 1 mandat i to će mu označiti kraj političke karijere.

Predsjednici HDZ-a i SDP-a nalaze se pred najvećim izazovom od izbora 2016. jer je pritisak velik, a ulog ogroman. Politička giljotina im je spremna u slučaju neuspjeha jer unutarnji i vanjski neprijatelji samo čekaju njihov izborni poraz. U svakom slučaju, bit će ovo najneizvjesniji i najvažniji izbori koji će odrediti politički smjer Hrvatske u narednom periodu.

 

Izvor: https://www.facebook.com/Hrvatske-vijesti-

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.