“Hirošima i Nagasaki – Bol i hrabrost” – izložba fotografija o dva grada pretvorena u prah

Genbaku Dome – Kupola atomske bombe – Hirošima | Foto: Stanley Troutman
0

 

U utorak 15. listopada u 19 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu održat će se otvorenje izložbe fotografija “Hirošima i Nagasaki – Bol i hrabrost”.

Na otvorenju izložbe okupljenim gostima obratit će se Hori Takeaki, podpredsjednik Međunarodnog PEN-a i Tonko Maroević, član Upravnog odbora Hrvatskog PEN centra.

Memorijalni muzej mira u Hirošimi, Hrvatski PEN centar, i Arheološki muzej u Zagrebu postavljaju ovu izložbu kako bi se odala počast sjećanju na žrtve atomske bombe i probudila svijest o opasnosti nuklearnog naoružanja.

“Hiroshima i Nagasaki – dva napredna, gusto naseljena grada, dva grada ptica, parkova… i još mnogo šire, dublje! … U kolovozu 1945. godine oba grada su pretvorena u prah. Ali razaranje nije bilo konačno i dovršeno. Sve posljedice još nisu bile poznate. To se nije dogodilo samo od sebe – to smo prouzročili mi ljudi, svladavši napokon umjetnost potpunog uništenja. Samuraj postaje majstor borilačkih vještina u trenutku kada ovlada umjetnošću ‘neubijanja’. Možemo li vjerovati sebi? Ostaje li još vremena?”, riječi su Horija Takeakija, potpredsjednika Međunarodnoga PEN-a, u uvodnom tekstu izložbe.

Na 51. međunarodnom susretu pisaca na Bledu u Sloveniji, u travnju 2018. godine, predstavnici četrdeset PEN centara svijeta izradili su Rezoluciju protiv nuklearnog oružja, dokument koji je jednoglasno donesen na Kongresu Međunarodnoga PEN-a u Puneu, u rujnu 2018. godine i proslijeđen u Ujedinjene narode.

Hori Takeaki, bliski suradnik Memorijalnog muzeja mira u Hirošimi, japanskog PEN centra i potpredsjednik Međunarodnoga PEN-a, izjavio je “… oni koji nastavljaju razvoj nuklearnog naoružanja imaju zle namjere dok, s druge strane, žrtve A-bombe potiču ideju trajnog mira u ime dostojanstva svih preostalih bića na Zemlji…”

Wada Kahori, predstavnica Memorijalnog muzeja mira u Hirošimi, poslala je poruku: “Jedna atomska bomba neselektivno je ubila desetine tisuća ljudi duboko narušavajući i mijenjajući živote preživjelih. Kroz stvari koje su ostavile žrtve, artefakte bombardiranja, svjedočanstva preživjelih i druge izloške, Memorijalni muzej mira u Hirošimi svijetu prenosi sve strahote i neljudsku prirodu nuklearnog oružja šireći poruku – Nema više Hirošime”.

Postavljanjem ove izložbe udružujemo snage za trajni mir.

Prije Zagreba izložba je bila postavljena u Nacionalnom muzeju suvremene povijesti u Ljubljani.

 

Izvor: zgexpress.net

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.