Slavica Štefić: Kremšnita – kraljica Samobora

Samoborska kremšnita slavi 100. rođendan, a njezina povijest započinje 1921., kad je Marko Lukačić otvorio u Samoboru, bajkovitom gradiću pokraj Zagreba, svoju prvu slastičarnicu. Kažu da je prije toga dugo proučavao i eksperimentirao s receptima za kremšnite i dobio je kvalitetnu kremšnitu, baš onakvu kakvu je želio te ubrzo njome proslavio svoju slastičarnicu i svoj grad - Samobor.

Samoborske kremšnite (Foto: Slavica Štefić)
0

Meka, pjenasta, za nepce podatna, s okusom vanilije. Topi se u ustima! To je tek blijedi opis jedne od najpopularnijih kremastih slastica u zemljama Srednje Europe i Mediterana. Valja ju prvo kušati, pa tijekom kušanja nastojati prenijeti potpuni doživljaj osjetilnih stanica u ustima. Al, ne bih rekla da bi nam to baš uspjelo! Jer kremšnita je jedna i jedina. U njezinu okusu vrijeme staje…

Ta slasna kocka žute kreme, između dna i poklopca od prhkog tijesta, kod nas je gotovo obavezna na popisu kolača brojnih slastičarnica i restorana, pa i trgovačkih centara. A ona samoborska, našla je svoje zasluženo mjesto i na popisu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske! Status nematerijalnog kulturnog dobra dobila je početkom ove godine kao zakonom zaštićeni autohtoni samoborski, odnosno hrvatski brand.

Samoborske kremšnite (Foto: Slavica Štefić)

Ove godine samoborska kremšnita slavi 100. rođendan jer njezina povijest započinje 1921., kad je Marko Lukačić otvorio u Samoboru, bajkovitom gradiću pokraj Zagreba, svoju prvu slastičarnicu. Kažu da je prije toga dugo proučavao i eksperimentirao s receptima za kremšnite koji su već kolali među slastičarima austrougarskih zemalja. Dobio je kvalitetnu kremšnitu, baš onakvu kakvu je želio te ubrzo njome proslavio svoju slastičarnicu i svoj grad – Samobor. Njegov posao kasnije nastavlja brat Đuro.

Osim među Samoborcima, glas o izvrsnoj kremastoj slastici dopro je i do Zagreba. Zagrepčanima, pogotovo planinarima, Samobor je uvijek bio omiljeno izletište kojim ih je povezivala i uskotračna željeznica – popularni “Samoborček”. Prvo planinari, a zatim drugi gosti Samobora, navalili su na samoborske kremšnite i – zvijezda je rođena! I dandanas ta “zvijezda” sja jednakim sjajem. Tradicija je očuvana. Pred samoborskim slastičarnicama gotovo uvijek naići ćete na red kupaca, pogotovo vikendom.

I Lukačićeve nasljednice, današnje samoborske slastičarke, rade najpopularnije kremšnite u Hrvatskoj. Proslavljene samoborske kremaste kocke su i opjevane! Postupak spravljanja ove slastice snimale su mnoge televizije, pa čak i tim jedne gastro revije iz Tokija, i bili su oduševljeni…

Jedna Hrvatica iz Kanade sedam dana bila je u Samoboru i proučavala za svoju slastičarnicu kako se rade te kremšnite. Sam recept nije tajna. “Tajna” je samo u umijeću slastičara/slastičarki, u svježini sastojaka i načinu pripreme.

Poželjeli smo pokazati vam kako da je sami spravite u vlastitoj kuhinji. Jer ako ste, recimo, u Antofagasti ili Vancouveru, ili bilo gdje drugdje daleko od Hrvatske pa vam nije moguće “skoknuti” u naš Samobor, veseli nas potaknuti vas da je “zakuhate”, da vam dom zamiriše jedinstvenim mirisom samoborske slatke kraljice. Do vašeg mogućeg ili sljedećeg osobnog susreta s njom – uživo.

Dakle, samoborske kremšnite:

 

CRO gastro kutak: Samoborske kremšnite

 

 

Autor:  

Izvor: glashrvatske.hrt.hr

 

Izvor: https://www.facebook.com/UdruzenjeObrtnikaSamobor/videos/1001650106892874

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.