BRUNA ESIH: Nismo uspjeli naći čvrstu podlogu za stabilnu i dugotrajnu suradnju s Ružom Tomašić – ideja o ujedinjenju hrvatske desnice dolazila je iz naših redova!

Nakon nedavno provedenih izbora za Europski parlament i konačnih izbornih rezultata, mnogi sa “desnog spektra”, nepoznavajući odnose Ruže Tomašić i NHR-a iz nekih ranijih izbornih procesa, prozivali su stranku Neovisnih za Hrvatsku zbog nepostizanja koalicijskog sporazuma na desnici

0

 

Nakon nedavno provedenih izbora za Europski parlament i konačnih izbornih rezultata, mnogi sa “desnog spektra”, nepoznavajući odnose Ruže Tomašić i NHR-a iz nekih ranijih izbornih procesa, prozivali su stranku Neovisnih za Hrvatsku zbog nepostizanja koalicijskog sporazuma na desnici.

S tim u svezi i drugim važnim političkim pitanjima za Hrvatsku razgovarali smo s predsjednicom Neovisnih za Hrvatsku Brunom Esih. U ekskluzivnom razgovoru za Fenix Magazin ona je govorila o svojim iskustvima sa europskom zastupnicom Ružom Tomašić i drugim pitanjima oko EU izbora te izrazila vjeru u postizanje dogovora na hrvatskoj desnici ukoliko se dogovori “podloga za stabilnu i dugotrajnu suradnju”.

FM: Koliko ste zadovoljni izbornim rezultatima NEOVISNIH ZA HRVATSKU za Europski parlament?

Esih: Kad se imaju na umu očekivanja koja su imali naši birači, a u znatnoj mjeri i mi sami, onda tim rezultatima nismo zadovoljni. S druge strane, kad se uzme u obzir da smo osnovani prije manje od dvije godine i da smo u izbore za Europski parlament ulazili s primarnom nakanom da iskušamo vlastitu snagu, jer su to jedini izbori u kojima cjelokupno biračko tijelo čini jednu jedinicu, onda imamo razloga za zadovoljstvo, jer je jasno da najmanje 4 % birača stoji iza nas. Naime, većina osvojenih glasova može se mirne duše pripisati nama, jer su dva kandidata Hrvatske stranke prava koja su bila na našoj listi, osvojila ukupno manje od 3.000 glasova. U konačnici sve to upućuje da postoji podloga za budući uspjeh, a na nama je da tu podlogu oplemenimo svojim radom.

FM: Kako komentirate izborni vaš izborni uspjeh u Njemačkoj, budući da u toj zemlji još nemate podružnice?

Esih: U Njemačkoj smo osvojili oko 20 posto glasova, što je impresivan uspjeh. On pokazuje da nas hrvatski iseljenici promatraju kao jednu od stranaka budućnosti. Vrijedi to i za one koje bismo mogli nazvati starom hrvatskom emigracijom (pogledajte rezultate, primjerice, u Argentini), ali i za iseljenike novijeg datuma koji dominiraju u europskim zemljama. Pritom, dakako, imamo na umu i prosvjedne glasove kakve su strankama ljevice i neovisnim lista dali naši sunarodnjaci koji su nerazumnom i nerodoljubnom politikom faktično istjerani, recimo, u Irsku. Učinit ćemo sve da taj dio biračkoga tijela trajno ne ostane zarobljenikom ljevice.

FM: Je li možda bila pogrešna odluka ići samostalno na izbore?

Esih: Uvijek je lako biti general poslije bitke, ali – sjetite se da su u nedjelju, 26. svibnja u 18:59 sati sve ankete davale više nama nego tzv. suverenistima. Tako je bilo od početka kampanje, a javnost je u međuvremenu već doznala da je ideja o ujedinjavanju tzv. desnice došla iz naših redova još tijekom prošlog ljeta. Mi smo najjača parlamentarna stranka s toga dijela spektra, mi jedini imamo tri zastupnika u Saboru, pa je bilo i logično da mi predvodimo pregovore o zajedničkom nastupu. Kao što 2017. kao kandidatica za zagrebačkoga gradonačelnika nisam uspjela dobiti potporu gospođe Tomašić, koja je poduprla Sandru Švaljek, tako oni ni sada nisu urodili plodom, jer ni ovoga puta nismo uspjeli pronaći čvrstu podlogu za stabilnu i dugotrajnu suradnju, a mehanička koalicija koja se iscrpljuje u podjeli mandata te time svodi na faktičnu prijevaru birača, nije nas zanimala. Nadajmo se da će biti drugačije na idućim parlamentarnim izborima. Mi smo uvijek bili otvoreni za suradnju, a očekujemo da će i naši kolege iz srodnih grupacija, na temelju objektivne analize rezultata ovih izbora, ubuduće tražiti sporazum s nama, a ne s nekom novom Sandrom Švaljek.

FM: Hoćete li se angažirati u Saboru kako bi se hrvatskim iseljenicima omogućilo dopisno glasovanje, koje čak ima i BiH a nema Hrvatska kao zemlja EU?

Esih: Mislim da nema nijednoga saborskoga kluba koji je o problemima odnosno diskriminaciji hrvatskih iseljenika odnosno Hrvata izvan Republike Hrvatske govorio tako često i tako temeljito kao što smo to govorili mi na usta generala Željka Glasnovića. Sumnjam da je itko iz oporbe, u bilo kojem dosadašnjem sazivu Sabora, za Hrvate u BiH postigao onoliko koliko je postigao general Glasnović. Birači to ovoga puta, nažalost, nisu prepoznali u dovoljnoj mjeri, ali nas to ne će obeshrabriti, jer: tu nema mjesta nikakvoj povrijeđenosti, interesi hrvatskoga naroda nama su ispred vlastitih. Prema tome, nastavljamo borbu do konačne pobjede.

FM: Planirate li se kandidirati na predstojećim predsjedničkim izborima?

Esih: Zasad stranka o tome nije raspravljala, pa je prerano bilo što reći. Objektivno govoreći, realnije je očekivati da ćemo poduprijeti nekoga od kandidata. Tko će to biti, vidjet ćemo. Jedno je sigurno: ni u kojem slučaju ne ćemo poslužiti razbijanju birača tzv. desnice, jer ne želimo biti korisne budale koje će radi uskostranačkih ili kojih drugih interesa utirati put Milanoviću, Josipoviću ili kojemu drugim baštiniku jugoslavenskih komunističkih tradicija.

FM: Kakav je Vaš stav o EU?

Esih: Kao što smo stalno isticali još i prije ove kampanje, mi smo zagovornici europske suradnje, jer smatramo da je to u duhu starčevićanske, hrvatske nacionalističke tradicije, i da to odgovara interesima hrvatskog naroda. No, jedno je zagovarati europsku suradnju, a drugo je pristajati na pretvaranje Europske unije u birokratsko čudovište odnosno u neku europsku naddržavu kojoj je cilj uništenje identiteta i tradicija europskih naroda. To je nešto što nam je apsolutno neprihvatljivo i na to ne ćemo nikad pristati. Drugim riječima, protivnici smo otuđene europske federacije, ali smo pristaše Europe slobodnih naroda i suverenih države koje surađuju na podlozi onoga što obično nazivamo europskim vrijednostima.

 

 

Autor: Dario Holenda

Izvor: Fenix-magazin

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.