(FOTO) Stipo Mlinarić: Udžbenik iz povijesti po srpskom programu 2. svjetski rat obrađuje na 50-ak stranica, Vukovar i Dubrovnik u jednoj rečenici

Kako volim doći u taj napaćeni grad. Obožavam ga. Znam koliko je krvi u njemu proliveno, ma znam kad hodam njegovim ulicama točno gdje mi je netko od suboraca ležao mrtav ili bio ranjen. Vukovar je grad koji se beskrajno voli ili mrzi. Nema između

Foto: Fah, Stipo Mlinarić; fotomontaža: Narod.hr
0

 

Kako volim doći u taj napaćeni grad. Obožavam ga. Znam koliko je krvi u njemu proliveno, ma znam kad hodam njegovim ulicama točno gdje mi je netko od suboraca ležao mrtav ili bio ranjen. Vukovar je grad koji se beskrajno voli ili mrzi. Nema između.

Izvor: pixabay.com

Znamo tko ga je mrzio kada su ispalili preko milijun granata na njega, danas ti isti lijepe plakate za EU izbore pod sloganom “znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj”.

Današnji njihovi glasači su stavljali granate u topove i minobacače koje su rušile moj Vukovar. Znam da danas nije to dobro spominjati jer bolje se praviti da se to nije ni dogodilo, po današnjim političarima ne treba se vraćati u prošlost. Oni koji su voljeli Vukovar i Hrvatsku puna su groblja. Kada dođem na memorijalno groblje kao da sam došao u svoju srednju školu ili na večernji mladenački izlazak prije 30 godina.

Sva prezimena mi poznata, sva lica koja su urezana u crni mramor mlada kakve sam ih i poznavao. Ti dečki su voljeli grad, državu i dragoga Boga. Oni su pokazali čitavom svijetu kako se Hrvat brani i voli rodnu grudu. Nije bilo ništa na prodaju, niti čast niti obraz, to nema cijenu. Bogu dragom hvala da sam bio dio tih ljudi koji nisu bili na prodaju kao što su političari u ovih zadnjih 20-ak godina.

Izvor: pixabay.com

Tijekom moga zadnjeg boravka u Vukovaru dolazi mi pod ruku udžbenik iz povijesti po srpskom programu. Točno sam to tražio i sada mi se ostvarila želja da zavirim što se to uči u mojoj hrvatskoj domovini. Kakav šok za mene, kad mislim da me više ništa ne može šokirati brzo me činjenice demantiraju. Prvo udžbenik iz povijesti u Hrvatskoj državi tiskan je na ćirilici. Zašto? Matematika isto na ćirilici, naravno jezični zadatci. Ustvari svi udžbenici po srpskom programu su na ćirilici osim Hrvatskog jezika koji ionako u tim školama izgleda kao izborni predmet.

Bio sam siguran da su sve knjige tiskane na latinici osim srpskog jezika, uvijek se gorko iznenadim.

Izvor: narod.hr

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=qRnqZ0ZBsw8

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.