Đuro Vidmarović: MATO NEDIĆ – književnik, književni povjesničar, profesor

ZRELO PJESNIČKO DJELO KRŠĆANSKOG NADAHNUĆA

0

Mato Nedić se dobro ukotuvio svojim radom u suvremenu hrvatsku književnosti. Rođen je u Tolisi, Bosanka Posavina, 1971. godine. Po zanimanju je profesor, a cijeli je svoj (dosadašnji)  život proveo je u rodnome kraju. Kao književnik iskazao se u pjesništvu, prozi, kao romanopisac, putopisac, esejist, ali i kao književni kritičar. Suradnik je brojnih časopisa u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj

U Bosanskoj Posavini djeluje kao snažna i poticajna literarna osobnost. Vrlo je značajno što je ostao u zavičaju, jer zajedno s nekolicinom kolega čuva hrvatski književni jezik u ovom kraju i skrbi se o kulturnom napretku svoga naroda.

Znakovito je za pisca ovih redaka što je Nedić dio svojih književnih radova morao objaviti na vlastiti trošak. A do sada je objavio 14 samostalnih književnih djela, od kojih su neka dobila i prestižne književne nagrade.

I knjiga koju predstavljamo također je objavljena u vlastitoj nakladi. To me žalosti, jer nije normalno da vrijedno književno djelo autor mora izdati na vlastiti trošak, jer ako to ne učini rukopis će ostati zanemaren u njegovoj ladici.

Mato Nedić se pjesničkom zbirkom Epitafi suncu predstavio kao zreo književnik s ostvarenim vlastitim poetskim rukopisom. U pogovoru ovoj zbirci književnika Ružica Soldo s pravom ističe kako je Nedićeva poezija „misaono i značajski oslonjena na svemirsko – lirske slike Tina Ujevića“. Međutim, ovom rečenicom ne bismo smjeli ovog pjesnika svrstati među oponašatelje ili apologete bez obzira što je riječ o velikom uzoru. Mato Nedić je stvorio vlastiti poetski rekvizitarij i vlastitu metaforiku u kojoj uočavamo sraz onozemaljskog i subjektivnog, kao refleksivno religiozni doživljaj.

Nedić dobro poznaje kršćanske teološke zasade kao i misaoni svijet antike. Zbog toga su njegove pjesme utemeljene na kršćanskim misaonim postulatima, ali uz vlastitu imaginativnost, pa možemo govoriti i osobnu interpretaciju temeljnih kršćanskih postulata. Njegovo je polazište pomalo sokratovsko, dakle, antičko u smislu da čovjek mora poći od samoga sebe. U pjesmi „Drhtaj Neba“, on pjeva:

 

Najprije, svatko neka pogleda

u najdublje ponore

svojega bića.

 

Umjesto tmine, opasnih predjela,

u sebi neka potraži svjetlost.

Ta svjetlost je Božanska emanacija ljudskome biću. Ona ga osvjetljava iznutra, a kako kaže Nedić, ta unutarnja svjetlost sjaji tek onda ako se zagledamo „u onoga do sebe, u drugoga“. Tek gledanjem u drugoga „vidjet ćemo u njemu drhtaj neba / iskru sunčanoga žara, / božansku srž“.

Aksiom analize samoga sebe Nedić razrađuje u nekoliko svojih dobrih stihova. Npr. u pjesmi „Pogledajmo u nutrinu“ završni trostih glasi:

 

Samo jedan pogled na životnu bit

mogao bi osvijetliti nutrinu,

dati zamah životu, donijeti mir.

Ako svjetlo zamijenimo s pojmom Nebo tada nam je potpuno logična po svom sadržaju Nedićeva pjesma „Nebo u svima i svemu“:

U svima,

u svemu,

nebo.

 

U nebu

svi i sve,

 

1.

 

Sve prisutna

prožetost.

Mato Nedić slijedi Matoševo učenje o zavičaju i pejzažu kao dijelu samobitnosti svakog čovjeka. U pjesmi prepoznatljivog naslova „Slova od zemlje“ nalaze se stihovi:

Naš je narod klesao slova

u kamenu, Tvojemu imenu,

glagoljicu, bosančicu, latinicu,

ali od zemlje kao da nije

slova načiniti znao.

 

(…)

Zemljana slova nisu

ni glagoljica, ni bosančica, ni latinica –

to su slova kojima se ispisuje

trajnost – život izobilan

smislom.

Završni dio zbirke Epitafi suncu autorove su molitve Nebu, odnosno Gospodaru naših sudbina.

Posljednje pjesme u zbirci nose naslove „Molitve Tvoje do nas dopiru“, i „Zahvalnica Nebu“.

Mato Nedić je zbirkom pjesama „Epitaf Suncu“ (koja podsjeća na poeziju sv. Franje Asiškog), znatno obogatio suvremeno hrvatsko pjesništvo, poglavito ono koje nastaje u sjeni transcendencije.

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.