Jadranka Polović: Umjesto zajedničkog rata protiv Covida, SAD i Kina u međusobnom ratu „do usijanja“

Pandemija koronavirusa COVID-19 poharala je svijet. U trenutku pisanja ovoga teksta, prema podacima Worldmetersa, širom svijeta je oboljelo više o 1,7 milijuna osoba, a umrlih je više od 100 tisuća, zbog čega je svjetska javnost vrlo prijemčiva ne samo za medicinska izvješća i analize koji su okupirali medije, već i za sva ona druga koja uključuju ekonomski, politički, te osobito sigurnosni aspekt. Društvenim mrežama ne prestaju se širiti različite intrigantne informacije o nastanku kobnog virusa – prirodnim putem ili (ne)namjernim bijegom iz labaratorija, dakle bioinženjeringom, koje Facebook, kao i EU etiketira kao teorije zavjere, time i fake news, te ih putem svojih cenzorskih portala nastoji blokirati

foto: pixabay
0

Pandemija koronavirusa COVID-19 poharala je svijet. U trenutku pisanja ovoga teksta, prema podacima Worldmetersa, širom svijeta je oboljelo više o 1,7 milijuna osoba, a umrlih je više od 100 tisuća, zbog čega je svjetska javnost vrlo prijemčiva ne samo za medicinska izvješća i analize koji su okupirali medije, već i za sva ona druga koja uključuju ekonomski, politički, te osobito sigurnosni aspekt. Društvenim mrežama ne prestaju se širiti različite intrigantne informacije o nastanku kobnog virusa – prirodnim putem ili (ne)namjernim bijegom iz labaratorija, dakle bioinženjeringom, koje Facebook, kao i EU etiketira kao teorije zavjere, time i fake news, te ih putem svojih cenzorskih portala nastoji blokirati. Tako npr. o vrlo realnoj mogućnosti izbijanja pandemije koronavirusa govori i dokument njemačke vlade, usvojen još 2012. godine (dokument nalikuje scenariju za zdravstvenu krizu koja se upravo događa), ali ga je odavno najavio i Bill Gates, glasoviti suosnivač Microsofta, inače najpoznatiji svjetski medicinski amater čije znanstvene radove bez ikakvog upitnika objavljuju najprestižniji znanstveni časopisi iz područja medicine, te koji je tijekom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, 2017, u debati o pandemijama vodio glavnu riječ.

Radi se o filantropu koji vodi jednu od najprofitnijih dobrotvornih organizacija na svijetu – Bill & Melinda Gates Fundation, koja, pored niza zdravstvenih projekata najvećim dijelom financira i Svjetsku zdravstvenu organizaciju – WHO. Naime, fondacija u iznosu većem od 50 posto financira znanstvena istraživanja za 20 infektivnih bolesti, stoji na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije. WHO inače muku muči s vlastitim proračunom, budući da doprinose sve teže uplaćuju vodeće zemlje članice, osobito SAD, stoga je Bill Gates postao njen najveći kontributor. Time, definitivno i najutjecajnija osoba unutar ove važne UN-ove agencije koja zajedno s vodećim istraživačkim institutima i sveučilištima ovisi o privatnom kapitalu i zamislima „vizionara“ poput Gatesa koji se sada nameću kao spasitelji čovječanstva, odnosno ključni akteri u rješavanju javnozdravstvene krize COVID-19. Stoga, kad Bill Gates kaže – “Ako bilo što ubije više od 10 milijuna ljudi u narednih nekoliko desetljeća, bit će to izrazito zarazni virusi, a ne rat” – treba mu vjerovati.

Istraživački rad koji je 31. siječnja objavila skupina indijskih znanstvenika, a u kojem se dokazuju sličnost između virusa COV-2019 i virusa HIV-a, potakla je sumnje o bioinženjeringu, na koje su se „nakačile“ daljnje polemike oko Instituta za virusologiju u Wuhanu (Wuhan Institute of Virology), znanstveno visoko indeksiranom, te smještenom nedaleko od čuvene „mokre tržnice“. Istraživači su uskoro povukli rad uz obrazloženje kako ga “namjeravaju revidirati kao odgovor na komentare istraživačke zajednice.” U javnosti široko prisutnu dvojbu prema kojoj je virus nastao manipulativnim tehnikama labaratorijskog inženjeringa, čime već ulazimo na područje biooružja, biorata ili bioterorizma, dakle nacionalne ili međunarodne sigurnosti, jednoglasno su odbacili znanstvenici koji su u zajedničkoj izjavi objavljenoj u medicinskom časopisu Lancet, još u veljači ove godine oštro osudili teorije zavjere koje sugeriraju da COVID-19 nema prirodno podrijetlo. Međunarodni znanstveni tim je analizirao genome uzročnika koronavirusa, teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV-2), a ishodi istraživanja „nadmoćno dokazuju kako ovaj virus potječe iz divljine”, dodali su. I vodeći znanstveni časopis Nature podupro je ovaj stav pozivajući se na postojeća istraživanja.  No, glasine su se i dalje širile webom, pa je Shi Zhengli, vodeća kineska istraživačica virusa povezanih sa šišmišima, početkom veljače objavila na svom WeChat računu da je virus “kazna prirode“ za ljude i njihove necivilizirane životne navike, te da je njegovo podrijetlo potpuno nepovezano s labaratorijem. Međutim, uskoro je uslijedila preporuka kineskog Ministarstva znanosti i tehnologije u kojoj se navodi da bi Kina trebala poboljšati upravljanje virusima i bioagensima u svim laboratorijima i istraživačkim institutima, bez ikakvog objašnjenja zašto se to trenutno predlaže. Sve to je pokrenulo novi val sumnji prema laboratoriju u Wuhanu.

Kao što je vidljivo znanstvena se zajednica trudi opovrgnuti sve postojeće teorije zavjere, ali kako navodi CNN oni sami ne mogu sa sigurnošću potvrditi da je mokra tržnica u Wuhanu, na kojoj se u kavezima drže domaće i divlje životinje, te prodaju kao hrana ili kućni ljubimci, doista primarno žarište zaraze, premda je to i dalje najraširenija pretpostavka. Dakle, sve tvrdnje o prirodnom podrijetlu koronavirusa, kao i teorije prema kojima je kineska ili američka vlada, te bilo koja druga, namjerno podmetnula virus, jesu isključivo pretpostavke koja htjeli to ili ne otvaraja mnoga pitanja vezana uz biosigurnost koja bi trebala biti javno raspravljena.

Ovo osobito s obzirom na rat informacijama koji se od početka ožujka vodi između Sjedinjenih Država i Kine. Naime, visokorangirani kineski dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova, Zhao Lijian, optužio je Sjedinjene Države da je američka vojska tijekom vojnih vježbi održanih u Wuhanu (jesen 2019.) donijela koronavirus odakle se globalno proširio. Lijan se pozvao na direktora američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Roberta Redfielda, koji je priznao da su mnogi Amerikanci, za koje se vjerovalo da su umrli od gripe, zapravo, prilikom obdukcije bili pozitivni na  koronavirus. Sve to se dogodilo prije nego je u Wuhanu identificiran takozvani „nulti pacijent“. Kineska vlada podržana od strane uglednog Global Timesa čak je dodala da je SAD mogao pogrešno dijagonizirati 37.000 pacijenata s koronavirusom koji su umrli tijekom 2019. godine.

Istovremeno je američki predsjednik, Donalda Trumpa javno optužio Kinu za „proizvodnju“ virusa, nazvavši ga „Wuhanski virus“, osobito za prikrivanje i manipulaciju informacijama. Kina nije zaustavila širenje virusa iako je za njega znala, tvrdi Trump koji je u međuvremenu optužio i Svjetsku zdravstvenu organizaciju koja je „pod utjecajem Pekinga“ „pristrana“ prema suparničkoj sili. Američki je predsjednik zaprijetio da će obustaviti uplate u ovom trenutku neophodne WHO. Ove su optužbe postale vrlo prijemčive za američke konzervativne političare, poput senatora Toma Cottona, a još jedan senator, Lindsey Graham, upozorio je da ovo nije prva bolest koja je stigla iz Kine, stoga tu zemlju treba kazniti. Kineska vlada, tvrdi Graham, odgovorna je za smrt 16 tisuća Amerikanaca, kao i za nezaposlenost 17 miliona stanovnika SAD. „Pandemija je počela zbog ponašanja kineske vlade. Želim da naša reakcija bude toliko snažna da izvrši pritisak na Kinu da promijeni svoje ponašanje. Želim da vratimo lanac opskrbe medicinskom opremom u Ameriku. I hoću da počnemo s otpisom dijela našeg duga prema Kini, jer oni moraju platiti nama, a ne mi njima“, zaključio je senator.

U međuvremenu je ugledni američki odvjetnik Robert Eglet podnio saveznu tužbu protiv kineske vlade zbog širenja koronavirusa, navodeći da su kineski dužnosnici skrili informacije o izbijanju epidemije, time sudjelovali u dezinformacijama, prikrivanju i uništavanju dokaza.  Odvjetnik smatra da američke male i srednje tvrtke trebaju dobiti odštetu u milijardama dolara. U tužbi, podnesenoj u ime pet tvrtki, tvrdi se da je kineska vlada trebala podijeliti više informacija o virusu, ali je zastrašila liječnike, znanstvenike, novinare i odvjetnike što je omogućilo širenje respiratorne bolesti COVID-19.

Možda je zgodno spomenuti kako je i njemačka kancelarka, Angele Merkel, ničim izazvana ispalila teoriju o 60 do 70 posto njemačke populacije koja će se zaraziti koronavirusom, a koju nije argumentirala nikakvim stručnim, kamoli znanstvenim dokazima. Valja ovom pridodati i odbijanje Irana da prihvati američku pomoć i zahtjev da svi američki biolabaratoriji i njihovi suradnici prisutni na prostoru Azije odmah obustave rad.

Dok Europska unija, kao i nacionalne vlade zemalja članica, time i Hrvatska, ulažu znatne napore u suzbijanje sve većeg broja intrigantnih informacija o podrijetlu i načinu širenja COVID-19 koronavirusa koje su u pravilu označene kao – fake news, istovremeno je Vijeće sigurnosti UN-a paralizirano upravo teorijama zavjere ili pravim informacijskim ratom koje unutar ove moćne organizacije, tzv. svjetske vlade, vode Sjedinjene Države i Kina. Naime, Vijeće sigurnosti UN-a napokon je u četvrtak, 10. travnja, putom videokonferencijske veze po prvi put raspravljalo o pandemiji koronavirusa, a rasprava je uslijedila tek nakon nekoliko tjedana dubokih podjela i teških optužbi između pet stalnih članica. Za razliku od 2014. godine, kada je Vijeće sigurnosti proglasilo ebolu prijetnjom svjetskom miru i sigurnosti, koronavirus kao bolest koja ne poštiva granice više nije dostatna da potakne neprijateljski raspoložene svjetske sile – Sjedinjene Države, Kinu i Rusiju – da kroz Ujedinjene narode koordiniraju sigurnosni i politički odgovor na krizu. Kina, koja je u ožujku predsjedala Vijećem sigurnosti, kada je bolest proglašena pandemijom, odbila je sazvati sastanak i raspravljati o ovom sigurnosnom izazovu. Početkom travnja, devet od 10 nestalnih članica formalno je zatražilo sastanak na kojem je sudjelovao i glavni tajnik Antonio Guterres, te zatražilo globalnu akciju. Međutim, unatoč razmjerima zdravstvene krize koja se postupno pretvara ne samo u gospodarsku krizu stoljeća, već i u vrlo ozbiljan sigurnosni izazov, VS UN-a, razjedinjeno je nizom proceduralnih i političkih sporova. Paraliza je uslijedila zbog nastojanja Sjedinjenih Država da VS UN-a, koje se sastoji od 15 država, usvoji rezoluciju koja bi jasno okrivila Kinu za oslobađanje kobnog patogena. Inicijativu, koja se čini kao dio šire američke strategije za odbacivanje vlastite odgovornosti za sporo i neučinkovito reagiranje na širenje virusa – sigurno će blokirati Kina, koja posjeduje pravo veta.

U Washingtonu mnogi smatraju kinesku vladu vrlo odgovornom zbog prvotne neaktivnosti, uključujući neuspjeh da brzo zatvori Wuhan, grad u kojem je započela epidemija, te kasnijeg zataškavanja. Kina je, nadalje, omogućila tisućama zaraženih ljudi da napuste Wuhan i virus šire dalje. Pokušaj Kine da sada predstavi svoj uspješan model suočavanja s pandemijom, te da postojeću situaciju iskoristi kao priliku za širenje svog utjecaja u svijetu samo jača američki bijes i neprijateljstvo. S druge strane, nikakve američke optužbe neće promijeniti kinesko stajalište o američkom prisustvu u Aziji kao povijesnoj anomaliji, niti će smanjiti ogorčenje kineske politike prema SAD-u koje im stalno nameću niz ograničenja, uključujući trgovinu, ljudska prava i naravno, Tajvan.

Razinu informacijskog i obavještajnog rata dviju sila – Sjedinjenih Država i Kine – potvrđuje i uhićenje znanstvenika, kemičara i biologa, dr. Charles Libera, voditelja Odjela za kemiju i biologiju na Sveučilištu Harvard za koga se na društvenim mrežama  tvrdi da je umješan u umjetno stvaranje koronavirusa i kojeg se optužuje za suradnju s Kinom koju je skrivao od američkih vlasti. Prema ovim navodima, dr. Liber je primio više od 1,5 milijuna dolara za stvaranje istraživačkog labaratorija u kineskom gradu Wuhanu, a njegova suradnja s Kinom bila je nepoznata Sveučilištu Harvard kao njegovoj matičnoj instituciji. Liber je time  postao “strateški znanstvenik” na Sveučilištu Wuhan, te ugovorni suradnik u Kineskom Planu tisuće talenata u razdoblju od 2012. do 2017. godine. Ove informacije su opovrgnute, službeno se navodi kako je znanstvenik optužen tek za laganje da je sudjelovao u kineskom Planu tisuće talenata, koji ima za cilj privući inozemne istraživače. Uhićenje je nesumnjivo dio američkih napora u zaustavljanju preuzimanja ili krađe američkih znanstvenih i tehnoloških resursa.

Zbunjujuće informacije o izvoru pandemije koronavirusa, direktor Svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyes, nazvao je “infodemijom” lažnih vijesti o koronavirusu. Ipak, sve više je onih u čijem je fokusu Institut u Wuhanu, pa tako odnedavno i britanska vlada “više ne odbacuje” mogućnost da je curenje iz obližnjeg laboratorija zapravo uzrokovalo epidemiju, a sve više znanstvenika u SAD-u smatraju da je slučajno istjecanje iz laboratorija uvjerljiva teorija, napisao je za Washington Post, David Ignatius. Dakle, teorije se postupno mijenjaju – od izvora žarišta u prirodi, na tzv. „mokroj tržnici“ postupno se pomiču prema labaratoriju (ostaje otvoreno pitanje čijem!). Ipak svi su složni u jednom – iako nema dokaza za labaratorijsku konstrukciju priče, dakle, bioinženjering, ostaje sumnja u mogućnost „laboratorijske nesreće” ili slučajnog bijega patogenog virusa iz labaratorija.

Izvori:

1.      Worldmeters / https://www.worldometers.info/coronavirus/, pristup 11.04.2020.

2.      Robert Kuznia, Drew Griffin, How did coronavirus break out) Theories abound as researches race to solve genetic detective story, CNN, April 6 2020 https://edition.cnn.com/2020/04/06/us/coronavirus-scientists-debate-origin-theories-invs/index.html

3.      Statement in support of the scientiest, public health professionals, and medical professionals of China combating COVID-19, https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30418-9/fulltext

4.      Jane Li, Why a Chinese virology lab is unable to quell the coronavirus conspiracy theories around it; February 20, 2020 https://qz.com/1805422/wuhan-virology-lab-unable-to-quell-china-coronavirus-conspiracies

5.      Adam Payne, Boris Johnson’s government has considered the possibility that the coronavirus may have accidentally leaked from a Chinese lab, Business Insider, April 6 2020 /https://www.businessinsider.com/boris-johnson-government-coronavirus-may-leaked-chinese-laboratory-covid-2020-4

6.      David Ignatius, How did covid-19 begin? Its initial origin story is shaky, The Washington Post,  April 3 2020

 

Izvor: geopolitika.news

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.