Nevenka Šarčević – Bokobran

Razgovori o kulturi i umjetnosti Boke kotorske

Bokobran Nevenka Šarčević Razgovori o kulturi i umjetnosti Boke kotorske
0

 

„Tema kulturne baštine Bokokotorskoga zaljeva multidisciplinarna je i kronološki iznimno široka, a riječ je o području izuzetno zanimljivih kulturnih dodira i stilskih preplitanja. Razgovori sa znanstvenicima i stručnjacima raznih profila nude uvid u razvedenu tematiku i često antologijske vrijednosti arhitekture, skulpture i slikarstva. Arheolozi, konzervatori, ikonografi, barokisti i specijalisti za atribucije, arhivisti, restauratori i, konačno, sami umjetnici djelatni na terenu daju mozaikalnu sliku impozantnoga kulturnog nasljeđa i aktualne djelatnosti. Vrijednost mnogih intervjua sastoji se u vrlo stručnom predočavanju problematike i često pravoj znanstvenoj interpretaciji najznačajnijih spomenika.“ akademik Tonko Maroević

„Opsegom, disciplinarnom raznolikošću, brojem sugovornika i probranim temama knjiga Nevenke Šarčević Bokobran – Razgovori o kulturi i umjetnosti Boke kotorske vrijedna su dopuna bokeljistici, dakle publicistici koja se bavi, istražuje i tumači Boku kotorsku i njezin specifičan povijesni i kulturni identitet.“ akademik Radoslav Tomić

Foto: Juraj Vuglač (Otvorenja izložbe Grgura Akrapa)

Nevenka Šarčević (Požega, 1987.) završila je povijest umjetnosti u Zadru i Zagrebu (2013.). Nakon pohađanja stručne prakse u Peggy Guggenheim Collection u Veneciji, živjela je u Tivtu u Boki kotorskoj gdje je neko vrijeme radila na otoku Gospe od Škrpjela pred Perastom te uređivala i vodila emisiju Bokobran na Radiju Dux. Iz Tivta se vratila u Zagreb gdje je radila kao stručna suradnica-istraživačica u Institutu za povijest umjetnosti. Radila je i u novootvorenoj Biskupskoj palači sa stalnim postavom umjetnina u Dubrovniku. Trenutno je na doktorskom studiju u Zadru.

Na temelju sadržaja petogodišnjeg uređivanja i vođenja emisije Bokobran, koju je posvetila povijesno-umjetničkim temama, objavljena joj je knjiga (2019.) probranih sadržaja iz stotinjak autorskih emisija pod nazivom Bokobran – Razgovori o kulturi i umjetnosti Boke kotorske u uredništvu dr. sc. Katarine Horvat Levaj, a u izdanju ArTresor naklade, Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu te Kotorske biskupije u Kotoru.

Angažirana je kao kustosica, i to kao vanjska suradnica institucija u Hrvatskoj, ali i Crnoj Gori. Piše osvrte i likovne kritike te priprema intervjue za stručne časopise (Art magazin Kontura, Kvartal, Bosna franciscana) i portale (arteist.hrcroatian-photography.comprometej.ba). Sudjeluje na znanstvenim i stručnim skupovima s fokusom na povijesno-umjetničke teme, kao i na likovnim kolonijama (primjerice koncepcijom i koordinacijom likovne kolonije u Rami 2018.). U kustoskom području izložbama pripremljenima u Muzeju i galeriji Tivat u Tivtu (Ususret prirodi, 2018., Likovne korelacije Tivta i Zagreba i Vekićeva refleksija društvenog teatra, obje 2019.) nastojala je pojedine likovne umjetnike s hrvatske scene predstaviti u Boki kotorskoj, a pri tome umjetnicima približiti Boku.

Uz zanimanje za povijesno-umjetničku baštinu Boke kotorske, prati recentnu likovnu scenu u Hrvatskoj. Naklonjena je temama umjetnosti 20. stoljeća te umjetnosti Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: ulupuh.hr

 

Knjiga se može naručiti:

ArTresor naklada
Šulekova 4a
10000 Zagreb

Tel.: + 385 (1) 2335 365
Faks: + 385 (1) 2335 300
E-mail: kontakt@artresor.hr

Žiro-račun: 2484008-1100772418
OIB: 05422306827

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.