Na KBF-u u Splitu predstavljeno šestoknjižje o Crkvi u Srednjoistočnoj Europi u nacizmu i komunizmu

Ovakve knjige rijetkost su u svjetskim razmjerima, a teme kojima se bave još uvijek nisu poželjne u našem društvu i na fakultetima. U zemljama koje su propatile i od komunizma i od nacizma još uvijek traje borba da se istina izgovori i zapiše - rekao je prof. dr. Josip Dukić

Izvor: pixabay.coom
0

 

Ovakve knjige rijetkost su u svjetskim razmjerima, a teme kojima se bave još uvijek nisu poželjne u našem društvu i na fakultetima. U zemljama koje su propatile i od komunizma i od nacizma još uvijek traje borba da se istina izgovori i zapiše – rekao je prof. dr. Josip Dukić.

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu predstavljeno je kapitalno djelo o odnosu Katoličke crkve s totalitarnim režimima 20. stoljeća, nacionalsocijalizmom i komunizmom.
Pod naslovom “Povijest Crkve u Srednjoistočnoj Europi – Storia della Chiesa in Europa centro-orientale”, šest volumena ukupno sadrže oko šest tisuća stranica materijala, a promociju je organizirao Centar za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja “Don Frane Bulić”.

Dekan splitskoga KBF-a prof. dr. Alojzije Čondić kazao je kako je riječ o istraživanju istine o jednom od najmračnijih povijesnih razdoblja čovječanstva, dok je prof. dr. Mladen Parlov, prodekan za znanost KBF-a, podsjetio da je papa Frane upravo bio u pohodu Rumunjskoj, gdje je proglasio blaženima sedmoricu grkokatoličkih biskupa, mučenika komunističkog režima.

Prof. dr. Josip Dukić, voditelj centra “Don Frane Bulić”, iznio je sadržaj šest opsežnih knjiga koje se bave, kako je rekao, sijamskim ideologijama i njihovu odnosu s Katoličkom crkvom, odnosno žrtvama koje su podnijeli katolici od strane ta dva sustava.

– Ovakve knjige rijetkost su u europskim i svjetskim razmjerima, a teme kojima se bave još uvijek nisu poželjne u našem društvu i na fakultetima. Uz kroničan nedostatak zanimanja za povijest temeljenu na povijesnim činjenicama, u zemljama koje su propatile i od komunizma i od nacizma još uvijek traje borba da se istina izgovori i zapiše. Kardinal Angelo Amato nazvao je ove knjige bibliotekom kršćanskih mučenika dvadesetog stoljeća, a hrvatski povjesničari autori su 28 članaka. Ovakve su knjige potrebne jer teme kojima se bave nisu dovoljno istražene, među ostalim i zbog “kontrolirane” povijesti, a kroz 50 godina nisu se mogle čuti drukčije priče osim onih koje je fabricirao sustav. Krajnje je vrijeme da čujemo i drugi pogled na povijesne događaje tog vremena – kazao je dr. Dukić.

Priređivač knjiga prof. dr Jan Mikrut, predavač povijesti na rimskoj Gregorijani, inače poljski svećenik na službi u bečkoj nadbiskupiji, naveo je kako je knjige pisalo više od 200 istraživača iz cijelog svijeta, a zamisao je bila da o zbivanjima u vremenu koje obuhvaćaju, od komunističke revolucije 1917. do demokratskih promjena 1990. godine, pišu povjesničari iz zemlje o kojoj je riječ u pojedinom poglavlju.

Dr. Mikrut je govorio i o “službenom” vatikanskom poimanju povijesti, posebno iz gledišta talijanskih crkvenih povjesničara, koje često ima jednosličnu optiku i ne koristi radove domaćih povjesničara ni arhive u zemljama o kojima pišu, pa ta slika često nije sasvim jasna.

– Događalo se da zbog nepoznavanja situacije na terenu, u pojedinim zemljama istočnog bloka, pod utjecajem SSSR-a, budu imenovani biskupi koji su ujedno bili i suradnici komunističkih tajnih službi ili partijski kadrovi, kao što je bio slučaj s titularnim češkim biskupom Josefom Vranom, u kojega nisu imali povjerenja ni kolege biskupi ni vjernici, a imenovan je pod pritiskom komunističkih vlasti. Stotine povjesničara čekaju na otvaranje Vatikanskih arhiva za sljedeće razdoblje pa se nadamo kako će neki događaji iz ovog vremena biti još bolje razjašnjeni – zaključio je dr. Mikrut.

Autor: Damir Šarac

Izvor: http://misija.slobodnadalmacija.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.