Vodene kozice (varičele)

Foto: pixabay.com
0

U našem geografskom prostoru upravo u ovim zimskim mjesecima nastaje sezona vodenih kozica. Radi se o virusnoj bolesti koja se širi najčešće kontaktom, od osobe do osobe. Rjeđe se može prenijeti i zrakom. To je vrlo zarazna bolest djece, no oboljeti mogu i odrasli. Odrasle osobe s vodenim kozicama su ozbiljni bolesnici, a oboljele trudnice pak zahtijevaju intenzivni liječnički nadzor.

Djeca do 14. godine života su u 90 % slučajeva došla u kontakt s virusom vodenih kozica i preboljela ih. Inkubacija je vremenski razmak od prvog kontakta s bolesnikom pa do izbijanja bolesti. Taj period kod vodenih kozica traje 14 do 15 dana.

Nakon toga se dijete dva dana osjeća slabo, ima povišenu temperaturu, mučninu ili povraćanje, a potom se javlja osip koji traje do 8 dana. Dijete počinje biti zarazno dva dana prije izbijanja osipa. Faza zaraznosti t.j. opasnosti za drugu djecu je pet dana nakon izbijanja zadnjeg svježeg mjehurića.

Bolest se manifestira u obliku crvenih mrljica koje u roku od par sati prelaze u prozirne mjehurića po koži i sluznicama i koji su promjera dva do tri milimetra. Najčešće je zahvaćena koža. No, mjehurići se mogu javiti i na sluznici usta, oka, sluznici spolnih organa, ali i na sluznicama unutarnjih organa. U mjehurićima se nalazi bistra tekućina koja se nakon dva dana zamuti. Nakon toga mjehurići spontano pucaju.

Mjehurići su popraćeni svrbežom kojeg nastojimo suzbiti. Mjehurići se najprije javljaju na licu i na predjelu obraslom kosom iza uha i na vratu. Mjehurići se javljaju postupno; kako jedni dozrijevaju i pucaju i pretvaraju se u krastu, tako nastaju novi. Radi svrbeža dijete se češka i time povređuje mjehurić koji se probuši. Nastaje ranica koja se pretvara u krastu iza koje može ostati ožiljak. Ukoliko mjehurić ima mogućnost da sam, bez češkanja «dozori» i pukne, tada ne ostavlja ožiljke. Vodene kozice nisu banalna bolest.

Komplikacije bolesti:

1. Može nastati upala kože ukoliko se dijete češka nečistim prstićima. Na taj način može se zaraziti streptokokom ili stafilokokom. To se događa ako je dijete u lošim higijenskim uvjetima, ako ima jako povišenu temperaturu ili ako živi u izrazito vlažnom stanu.
2. Može nastupiti upala pluća, točkasto krvarenje u kožu, upala srčanog mišića, upala jetre, bubrega, gušterače ili upala zglobova.
3. Sljedeća komplikacija je upala malog mozga. Tu komplikaciju dobije jedno od 4000 oboljele djece. Dijete počinje gubiti ravnotežu, tetura, ima vrtoglavicu, drhti iako nema povišenu temperaturu. Titraju mu očne jabučice. Postoji mogućnost da se ta komplikacija uspješno izliječi.
4. Najteža komplikacija vodenih kozica je upala cijelog mozga. Tu komplikaciju dobije jedno od 35.000 oboljele djece. U tom stanju može kod bolesnika nastupiti i moždani udar. Tada bolesnik ima grčenje cijelog tijela kao kod padavice, ima poremećaje svijesti, može imati oduzetost pojedinog dijela tijela. Ta je komplikacija opasna i teško se može posve izliječiti.

Vodene kozice se lako prepoznaju i bez laboratorijskih pretraga krvi.

Liječenje:

Dijete je potrebno izolirati kod kuće. Ono je za drugu djecu vrlo zarazno. Dijete je zarazno tako dugo dok ima mjehuriće po koži.
Potrebno mu je mirovanje, te mnogo tekućine.
Povišenu temperaturu (ako je preko 38,5) treba smanjivati sirupom ili čepićima (ukoliko dijete povraća). Nije dobro davati preparate koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, jer može doći do oštećenja jetre.
Protiv svrbeža treba kožu obilno premazivati tekućim puderom sa anestezinom.
Kod posve male djece mogu se na ručice staviti pamučne rukavice koje onemogućuju grebenje mjehurića. Djetetu svakako treba podrezati noktiće da se ne grebe.
Ponekad se prepisuje i sirup za smirivanje svrbeža.

Ako su vodene kozice vrlo teškog oblika, sa visokom temperaturom, vrlo gustim mjehurićima i ako je opće stanje djeteta loše, ili se pak radi o rizičnom djetetu, tada se može dati i sedmodnevna kura lijeka protiv virusa.To se radi u sljedećim prilikama:
1. Ako dijete ima i neku pridruženu tešku bolest, te se očekuje da će kozice biti teškog toka. Terapija se tada mora dati brzo, najkasnije 24 sata od pojave mjehurića.
2. Ako je dijete rođeno kao nedonošče, a dobilo je vodene kozice u prvih šest tjedana života.
3. Ako je dijete novorođenče koje je vodene kozice dobilo između 5. i 12. dana života.
4. Ako dijete već ima komplikacije osnovne bolesti, dakle upalu mozga ili eventualno upalu pluća uzrokovanu virusom vodenih kozica.
5. Ako se dijete liječi radi teških krvnih ili bubrežnih bolesti lijekovima koji smanjuju imunološku otpornost organizma.

Ako je zdravo dijete bilo u kontaktu sa bolesnikom, u roku od maksimalno 72 sata od kontakta može mu se injekcijom specifičnog imunoglobulina olakšati tijek bolesti koja će se tek kasnije manifestirati. Postoji i cjepivo protiv vodenih kozica.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.